FIMI MEDIA

Jarnjak: 'Čuo sam da je Mišo Kovač bio kod Sanadera, a Nina Badrić kod Biance Matković'

Ivan Jarnjak godinama je vodio zabilješke o onome što se događalo
Zagreb, 240512.Zupanijski sud.Na sudjenju bivsem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu optuzenom za primanje 10 milijuna eura kako bi madjarskom MOL-u prepustio upravljacka prava INA-e svjedocio je njegov brat Vlado-Flavio Sanader.Na slici: Ivo SanaderFoto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 13:25 - Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje u aferi Fimi-Media. U tijeku je svjedočenje Ivana Jarnjaka, bivšeg glavnog tajnika stranke u periodu između 2005. i 2009. godine.

Jarnjak je upitan da li je Marko Perković Thompson nastupao za HDZ 2007 godine, na što je odgovorio da nije. A upitan da li je HDZ imao interes da Thompson ne nastupa za koju drugu političku opciju, Jarnjak je rekao:

- Ja nemam saznanja o tome, ali siguran sam da bi bilo dobro za nas ako ne nastupa za nas da ne nastupa ni za druge.

- Pričalo se da je Mišo Kovač bio kod Sanadera na razgovoru, a Nina Badrić kod Biance Matković. No, ja sam samo tako čuo, rekao je Jarnjak.

13:15 - Tužiteljica je pitala da li je imao saznanja da je Ratko Maček osobno sudjelovao u financiranju izbornih kampanja.

- Imao sam saznanja o jednom takvom slučaju, kada je 2007. tvrtka Scan studio s računa HDZ-a ovršila 5.2 milijuna kuna, dok je meni Maček rekao da je skinuto 4.1 milijun kuna. Ja sam se vratio u Zagreb i tražio da se to rasčisti, te sam pitao Branku Pavošević zašto me nije o tome izvijestila, kada je stigla opomena ili kada je trebalo uložiti prigovor.

- Ona mi je odgovorila da joj je Maček rekao da je sve plaćeno. Novac je dakle skinut, a nakon par dana vraćeno nam je dva milijuna kuna, dok je oko tri milijuna kuna ostalo. Ja sam o tome obavijestio Sanadera, koji je s tim bio upoznat, a kontaktirao sam i odvjetnika HDZ-a i pitao ga što da radim. Odvjetnik mi je rekao da kod druge strane, dakle te tvrtke, postoji dokumentacija iz 2005. odnosno narudžbenica za neke usluge, te da nam se ne isplati ići u spor protiv njih.

- Ja sam od Branke Pavošević čuo da je Maček u tome sudjelovao, ali tu se radilo o izborima 2005., kad ja nisam bio tajnik stranke. Što se tiče te usluge, u dokumentaciji HDZ-a ne postoji nikakav trag o tome, rekao je Jarnjak.

- Pokušali smo se dogovoriti sa Sertićem iz Scan studio d.o.o.-a da bi nam vratio ta tri milijuna kuna, međutim on je rekao da to nije moguće jer je on imao troškove, ali nam je ponudio da mu u budućnosti damo posao od 6 milijuna kuna, a da mu platimo devet milijuna kuna pa bi nam on vratio tri. Na to nismo pristali, a jedino što sam mogao napraviti je da sam rekao da se u budućnosti s tim čovjekom više ne radi.

Upitan da li je HDZ-a imao interesa da baš određeni pjevači zastupaju stranku u kampanjama, Jarnjak je odgovorio:

- Naravno, jer pjevač koji ima veću popularnost i više publike može doprinijeti popularnosti stranke i donijeti više glasova.

12:55 - Tužiteljica je pitala Jarnjaka o načinu financiranja izbornih kampanja stranke.

- Nema posebnih izvora financiranja osim ovih za funkcioniranje stranke, dakle članarine, donacije, i sredstva koja stranka dobiva iz države.

Jarnjak je odgovorio i na pitanje tko je donosio odluke o financiranju izbornih kampanja.

- 2007. govorilo se okvirno da bi kampanja mogla koštati oko 18 milijuna kuna, i tada je izborni stožer odlučivao na što će se trošiti ta sredstva. Državna revizija je napravila kontrolu, i utvrđeno je da nije bilo nepravilnosti.

12:40 - Na pitanje tužiteljice tko je donosio odluku o povećanju naknade za Lackovića, Jarnjak je rekao da je sve te odluko donosio predsjednik.

- Tijekom godine, znalo se da se mogu povećati plaće i to je odlučivao predsjednik.

Na pitanje sutkinje stoji li ta mogućnost u Statutu stranke, Jarnjak je odgovorio da to nije propisano Statutom.

Tužiteljicu je zanimalo kako je dogovorena isplata božićnica za 2008 godinu.

- Ja bih podsjetio predsjednika, on bi se složio, i rekao ‘prenesi Branki da to može isplatiti’. Mislim da sam i o tome napravio bilješku, rekao je Jarnjak.

Pročitana mu je bilješka: “U prosincu 2008. sam dogovorio sa Sanaderom da se isplate božićnice 600 kuna po djetetu, i 1500 kuna po zaposlenome.”

12:25 - Na pitanje tužiteljstva što se dalje događalo, što je nastavila raditi Pavošević nakon što je smijenjena, Jarnjak je odgovorio da je ona nastavila plaćati ‘apanaže’, kako su ih zvali, dalje je odlazila u Carinu, i dalje je imala kontakt s predsjednikom stranke.

- Koje je druge poslove radila, ja ne znam, rekao je Jarnjak.

Tužiteljica je Jarnjaka pitala da li je on osobno Branki Pavošević davao naloge za gotovinske isplate?

- Kad je trebalo davati neke donacije, za na primjer zakladu Ana Rukavina, takva molba bi došla na sjednicu predsjedništva, i ja sam molio da se to razmotri. Na primjer u slučaju Irene Ahel, u iznosu od 10 tisuća kuna. O tome je odluka donesena na predsjedništvu, pa sam ja naložio Branki Pavošević da postupi prema odluci predsjedništva.

- Ja sam zamolio Sanadera da dovede neku osobu da bi radila analizu tiska, napisa u novinama o HDZ-u, i da se pripremi osobe koje će imati nastup na TV-u. Ja sam predložio da se angažira Mladen Lacković, predsjednik se s time složio, i prema odluci predsjednika Lacković je angažiran, isplaćivano mu je najprije tri tisuće kuna, pa četiri i pol tisuće kuna, i na kraju šest tisuća kuna. On je bio u mirovini, dolazio je svakodnevno na posao u stranku, čak i vikendom. Na koji način mu je plaćano, ja u to nisam ulazio, rekao je Jarnjak.

12:25 - Upitan za isplate mimo računa stranke, Jarnjak je odgovorio da je u stranci doznao nakon smjene Branke Pavošević da ona fotokopira određene bilješke i dokumentaciju, kako bi imala dokaze ukoliko joj se nešto desi.

- Ja sam tada shvatio da postoji neka paralelna dokumentacija, ali sam zaključio da me se to ne tiče, i nisam ništa učinio, rekao je Jarnjak.

Jarnjak je sudu odgovorio i na pitanje jesu li mu poznate okolnosti smjene Branke Pavošević.

- Prvog siječnja 2007. je na snagu stupio novi zakon o financiranju političkih stranaka, taj zakon je osim načina prikupljanja političkih donacija previđao i drugačiji način vođenja financijskog poslovanja. Saznao sam da Branka Pavošević ne može, na to me upozorila i revizija, priložiti završni račun pa su joj pritom pomogli Vesna Orlandini i Marica Glavaš. Ja sam rekao da se to više ne može tolerirati, i Branka Pavošević je smijenjena.

- Sanader je rekao da će ona od tada obnašati dužnost tajnika za financije stranke. Budući da nismo imali to radno mjesto u sistematizaciji, ja sam zatražio pravni savjet od gospodina Sesvenčana, i on je napravio drugačiju sistematizaciju tako da je napravljeno to mjesto za Branku Pavošević.

12:15 - U 12 sati, nakon pauze, uskokova tužiteljica Željka Mostečak nastavila je ispitivanje bivšeg tajnika HDZa Ivana Jarnjaka pitanjem da li su medijski napisi o povezanosti Fimi-media i HDZ-a bili štetni za stranku.

- Naravno da su bili štetni, počele su sumnje u način vođenja HDZ-a i nanijele su veliku političku štetu, rekao je Jarnjak.

Na pitanje je li o tome kad bilo rasprave na predsjedništvu stranke, Jarnjak je odgovorio da nikada nisu raspravljali o tome. Upitan da li je trebalo raspravljati, Jarnjak se složio da danas, kada je to sagledao, uviđa da je trebalo biti rasprave.

Jarnjak je i objasnio zašto niti on, kao tajnik, niti itko drugi nije postavio upit predsjedništvu u vezi toga.

- Da bi se o nečemu raspravljalo na sjednicama to je trebalo biti na dnevnom redu, a Sanader to nikada nije stavio na dnevni red, rekao je Jarnjak

Sutkinja Ivana Čalić pitala je Jarnjaka zbog čega se nije moglo raspravljati pod točkom ‘razno’ dnevnog reda, Jarnjak je odgovorio da se i o točki 'razno' raspravljalo prije sjednice, te da bi i tu Sanader trebao dati svoj blagoslov.

11:10 - Govoreći o vođenju materijalno-financijskog poslovanja stranke, Jarnjak je izjavio da je predsjedništvo djelomično ispunjavalo svoju ulogu u tom pogledu, ali je napomenuo da je predsjedništvo odlučivalo samo o onome što je Sanader kao predsjednik stranke stavljao na dnevni red.

Ako nešto nije bilo na dnevnom redu, predsjedništvo o tome nije odlučivalo, nego je o tome mogao odlučiti samo predsjednik stranke.

Kazao je kako se o odlukama predsjednika nikad nije raspravljalo. Jarnjak je ispričao kako je o isplatama mimo stranačkog računa doznao najprije od vozača Vinka Laciča, koji ga je upozorio da određeni ljudi primaju mjesečne isplate.

Kada je za to pitao šeficu računovodstva Branku Pavošević ona mu je objasnila da svaki mjesec od Sanadera dobiva popis kome i koliko isplatiti, a da novac za to osigurava Mladen Barišić.

Također je spomenuo isplate za medije, udjele u osiječkoj televiziji i Z1, navodeći da ta sredstva nikako nisu mogla biti plaćena preko računa stranke, a prisjetio se i sklapanja ugovora s Frankom Bilaverom koji je trebao biti koordinator HDZ-a za inozemstvo. S njim je HDZ trebao zaključiti ugovor tako da mu pokrivaju pune troškove, a Sanader je tada rekao da će mu Barišić mjesečno plaćati još pet tisuća dolara, što nije bilo sadržano u ugovoru.

Jarnjak je o ovim događanjima sačinio i bilješke 2008. godine u kojima je naveo određene detalje, koji se nalaze u sudskom spisu. Tako je, primjerice, 17. srpnja 2008. u vezi sklapanja ugovora s Bilaverom između ostaloga zapisao: "Mladen će mu isplatiti mjesečno pet tisuća dolara - nalog Sanader."

Jarnjak se prisjetio i jednog kasnijeg razgovora sa bivšim ministrom financija Ivanom Šukerom koji mu je rekao "bracek, ne bu dobro završilo za HDZ, u ministarstvu se šuška da se u carini broje penezi". Bilo je to u vrijeme kada se u medijima već počelo pisati o tome da se HDZ financira preko Fimi-medije, odnosno javnih poduzeća. Tada mu se i Ratko Maček obratio, navodeći da se konkurentske firme žale da sve poslove s državnim poduzećima idu preko Fimi-medije.

- Barišić mi je rekao da sve to što izlazi u medijima, da mu to radi Maček, jer ima takvu firmu koja se bavi istom djelatnošću kao Fimi-media i da je ljubomoran.

O njihovim međusobnim odnosima kasnije sam donio vlastite zaključke ali mi je odmah bilo jasno da brojanje novaca u carini ne može biti od osnovne djelatnosti carine, a činjenica da je Barišić bio i rizničar HDZ-a i šef carine, te da kod njega odlazi šefica računovodstva HDZ-a, jasno su pokazivali da taj novac nema veze s carinom nego s HDZ-om, rekao je Jarnjak.

Sudac je odredio pauzu, suđenje se nastavlja u 12 sati.

10:20 - Jarnjak je rekao kako mu je Branka Pavošević rekla kako stranka između ostalog plaća i telefonski račun Petre Sanader, kćeri Ive Sanadera.

- Vidio sam jedan račun za telefonske troškove na 100 tisuća kuna pa sam pitao Branku Pavošević kako to da su toliko visoki troškovi? Ona mi je rekla da ima puno telefona i da su visoki računi. Kada sam to rekao Sanaderu on je da se brinem za to.

10:15 - Bio sam član predsjedništva stranke od 1991. do 2000. godine a od srpnja 2005. pa do srpnja 2009. bio sam glavni tajnik stranke. Nakon dolaska na mjesto glavnog tajnika utvrdio sam da svaka gradska i općinska organizacija ima svoj vlastiti proračun te sam utvrdio šlamperaj, rekao je Jarnjak.

- Predložio sam da se sav promet stranke odvija preko jednoga računa kako bi se to dovelo u red. Taj moj prijedlog predsjednik stranke Ivo Sanader je prihvatio.

Na pitanje tužiteljice jesu li postojali zapisnici sa sjednica predsjedništva stranke, Jarnjak je odgovorio kako su se sjednice najprije snimale a onda je Sanader rekao da se više ne snimaju te je ponekad zapisnik sa sjednica vodila Sunčana Glavak.

09:57 - Na pitanje o materijalno-financijskom poslovanju HDZ-a, Ivan Jarnjak rekao je da je predsjedništvo stranke samo djelomično ispunjavalo svoju ulogu za 2005. godinu. I u 2006. godini završno izvješće i financijski plan za sljedeću godinu nisu bili raspravljani na sjednici predsjedništva.

- Sanader je rekao da ne treba, rekao je Jarnjak.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Ivan Jarnjak, Branko Bačić, Jadranka Kosor, Damir Polančec, Bianka Matković, Darko Milinović popis je mahom bivših visokopozicioniranih HDZ-ovaca koji bi u narednih mjesec dana trebali biti ispitani kao svjedoci optužbe na zagrebačkom Županijskom sudu u aferi Fimi Media.

Dok je bivši premijer Ivo Sanader na čelu popisa optuženika u tom predmetu, u kojemu mu društvo rade bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček, nekadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić i prijašnja stranačka blagajnica Branka Pavošević, spomenute kolege, zauzet će mjesto u klupi za svjedoke.

Iskaz USKOK-u

Prvi svjedok koji bi već danas trebao biti ispitan je bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak. Za njegovo svjedočenje rezervirana su čak tri raspravna dana ovoga tjedna. Naime, USKOK je prilikom zadnjeg proširenja istrage u aferi Fimi Media prošle godine obuhvatio i Jarnjaka kao osumnjičenika.

No, samo nekoliko dana prije podizanja optužnice istraga u odnosu na njega je obustavljena, tako da je Jarnjak umjesto okrivljenika postao svjedokom u postupku.

Početkom prosinca prošle godine dao je svjedočki iskaz USKOK-u kojim je dijelom potvrdio optužbe o ilegalnom financiranju stranke, ali je pritom upro prstom u paralelni sustav vođenja stranačkih financija, kojim su, prema njegovim navodima, upravljali prvenstveno Sanader, Maček i Branka Pavošević.

Dugogodišnji dnevnik

Zanimljivo je da je Jarnjak istražiteljima kao potkrepu svog iskaza dao i bilješke, odnosno dnevnik koji je vodio godinama. Jarnjakovi rokovnici sadrže i natuknice o drugim događanjima s navedenim datumima, što bi trebalo predstavljati potvrdu da bilješke nisu sačinjene naknadno. Iz njih je razvidno da su 2007. i 2008. ne samo postojale crne donacije HDZ-u, nego da su provođene i interne istrage vezane uz prisvajanje dijela tih donacija od strane pojedinih stranačkih dužnosnika.

Jarnjak je tako zabilježio problem koji je nastao zbog navodne donacije poduzetnika Danka Končara HDZ-u. S obzirom da su u igri bili posrednici pojavila se informacija da se radilo o dva milijuna eura, koja su zaprimljena kao dva milijuna kuna. Jarnjak je opisao i sličnu situaciju s donacijom vezanom uz izgradnju Arene Zagreb 2008.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:31