PISMO PREMIJERU

JAKOVČIĆ: 'ŽELIM UĆI U VLADU' Otkrivamo novi potres u vladajućoj Kukuriku koaliciji

Pozivam vas da se sada nakon lokalnih izbora punom snagom posvetimo problemima u našoj zemlji i da naši odnosi u koaliciji budu kao što su bili prije godinu i pol dana kada smo zajedno pobijedili na parlamentarnim izborima.

Bilo bi dobro da se radni sastanak koalicije održi u Istri - dijelovi su kratkog pisma koje je šef IDS-a Ivan Jakovčić uputio na adrese svojih koalicijskih partnera iz SDP-a, HNS-a i HSU-a - Zorana Milanovića, Vesne Pusić i Silvana Hrelje.

Pismo je u srijedu stiglo u Banske dvore. No, u Vladi nam nisu željeli reći hoće li se šef Vlade i SDP-a odazvati pozivu predsjednika IDS-a .

- Ne namjeravamo s koalicijskim partnerima komunicirati preko medija kao što to posljednih mjeseci čini gospodin Jakovčić - rekli su nam u Vladi.

Za razliku od Milanovića koji se ne želi izjasniti oko Jakovčićeva poziva, predsjednica HNS-a Vesna Pusić očito je na strani šefa IDS-a.

- Dobro je da se sastanu predsjednici stranaka vladajuće koalicije. Na to gledam kao na pozitivnu poruku u smislu funkcioniranja koalicije. Postoji IDS-ov ministar u Vladi, a ja svakako mislim da je dobro da se koalicijski partneri nađu na razini predsjednika stranaka i mislim da će se i naći - rekla je jučer Pusić.

Naši sugovornici iz Vlade jasno su nam jučer dali do znanja kako premijer ne odobrava način na koji se šef IDS-a ponaša posljednjih mjeseci.

Podsjeća, naime, kako upravo Jakovčić “već mjesecima ne prestaje s kritiziranjem premijera”.

- I govori o tome kako je Plan 21 mrtav, što nije točno. On se itekako provodi - uzvraća naš izvor iz Vlade. Iako je proteklih mjeseci između ostalog poručivao da se “Milanović prema Istri ponaša gore od Tuđmana”, optužio ga za destabilizaciju Istre, tvrdio kako je Plan 21 mrtav, prijetio izlaskom iz koalicije... posljednjih dana od Jakovčića ipak stižu pomirljiviji tonovi.

U izjavi medijima rekao je kako je “važno okrenuti se budućnosti” te kako bi bilo dobro da se sastanak koalicije održi do kraja lipnja, ali i da može na jesen. Tvrdi kako njegova stranka ne namjerava izazivati nikakve trzavice u koaliciji, ako do sastanka dođe tek na jesen, jer je svjestan da se i njihov ministar mora posvetiti turističkoj sezoni.

Osim toga čak je izrazio spremnost da, bude li to potrebno, i za njega ima mjesta, i sam uđe u Vladu.

Do sada je, podsjetimo, odlučno odbijao takvu mogućnost pa i kada ga je prije nekoliko mjeseci premijer Milanović javno pozvao da na mjestu ministra turizma upravo on zamijeni Veljka Ostojića.

U Vladi kažu kako nisu čuli da se Jakovčić sada ipak nudi da uđe u Vladu. Ali podsjećaju kako je prvi poziv da postane član Banskih dvora dobio još 2011.

- Jer je, kao što svi dobro znaju, intencija Zorana Milanovića otpočetka je bila da u Vladi sjede svi šefovi stranaka koalicije jer je smatrao da bi to olakšalo funkcioniranje koalicije - kaže naš izvor iz Banskih dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:13