SANACIJA JAVNIM NOVCEM

Jadranska banka drugi se put spašava u 10 mjeseci

 A. Baranić

Odluka Države da preko Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka sanira posrnulu Jadransku banku zapravo nije prvi put da se ta šibenska banka, odnosno privatni kapital njezinih vlasnika, spašava javnim novcem.

Lokalna vlast u Šibeniku već je krajem prošle godine preko šibenskog Vodovoda i odvodnje dokapitalizirala banku s pet milijuna kuna. Nakon tog kuriozitetnog ulaganja, u kojem jedno gradsko komunalno poduzeće ulazi u bankarsku investiciju, tržište je reagiralo pa je vrijednost dionica banke pala za 35 posto. Šibenski gradonačelnik Željko Burić tada je branio taj politički potez pa je samouvjereno tvrdio da Jadranska banka neće propasti i kako će sam Vodovod na toj investiciji zaraditi.

Direktor Vodovoda i odvodnje branio je svoj potez pa je u Gradskom vijeću prozivao da su oni koji su protiv takve odluke Vodovoda zapravo protiv grada Šibenika.

Banka u kolapsu

Otprilike 11 mjeseci poslije toga Jadranska banka je u potpunom kolapsu. Što je do toga dovelo? Prvenstveno kolaps šibenske Tvornice lakih metala (Valjaonica i Prešaonica) prema kojoj je JB bila previše izložena i o čijoj sudbini itekako ovisi - kad TLM kihne, Jadranska banka se razboli. Otkako je TLM preuzeo kontroverzni Rus Igor Shamis, u Rusiji optužen zbog financijskih malverzacija, šibenski aluminijaš se našao u potpunom kolapsu te proizvodnja već nekoliko mjeseci ne postoji.

Dug TLM-a prema JB-u iznosi oko 20 milijuna eura. Problem za JB kod TLM-a je i u tome što nije u prvom, nego u drugom hipotekarnom redu.

Uz TLM, JB je imala još niz rizičnih plasmana prema remontnom brodogradilištu NCP Gorana Prgina, tvrtkama Andrije Kevića koji je prije desetak dana otišao u zatvor na odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne zbog malverzacija u Mesoprometu tijekom 90-ih, Ivi Deanu, kontroverznom ugostiteljskim biznismenima koji je prošle godine bio prvi na listi dužnika u Hrvatskoj i još nekim lokalnim biznismenima.

Najveći dioničar Zovko

Najveći dioničar Jadranske banke su tvrtke Importanne Resort i Importanne u vlasništvu hrvatskog povratnika iz Kanade dr. Cirila Zovka.

On je u dva navrata u JB investirao sveukupno oko 40 milijuna kuna, iako bankarska ulaganja nisu nikad bila njegova praksa niti u tom poslu ima iskustva. Nakon njega, druga po veličini je Podravska banka.

Sa zajedničkim paketom dionica Splitska banka i Croatia osiguranje su na trećem mjestu, no oni već spadaju u niz manjih dioničara.

U skupini tih manjih dioničara od široj javnosti poznatih imena tu su još: Josip Stojanović Jolly i Vlado Čović sa svojim tvrtkama. Zbog sumnji u izvlačenje novca iz JB-a već dulje vrijeme istragu vodi i policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:37