EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Jadranka Kosor: Znala sam da ćemo uspjeti, iako su me proglašavali i veleizdajnicom!

British Prime Minister David Cameron (L) shakes hands with Croatian Prime Minister Jadranka Kosor outside 10 Downing Street, in central London, on June 10, 2011. The European Commission on Friday gave Croatia a green light to join the European Union in mid 2013, a move that will turn a new page in the history of the Balkans nation. "Today is a historic day for Croatia and the European Union," said Jose-Manuel Barroso, president of the EU executive. AFP PHOTO/CARL COURT
 AFP

ZAGREB - Ovo je veliki dan za Hrvatsku - rekla nam je premijerka Jadranka Kosor. Razgovarali smo telefonom, pet sati nakon što ju je nazvao šef Europske komisije.

Što vam je Barrosso rekao kad vas je nazvao?

- Rekao je da je to veliki dan za Hrvatsku i za EU. Čestitao je svima nama, i meni na svemu što sam napravila. Ova Vlada je, to se mora jasno reći, bila najpredanija u poslu pristupanja EU, i to mi je veliko priznanje. Nazvao me i povjerenik za proširenje Stefan Füle i čestitao svima nama na hrabrim odlukama koje smo donijeli.

Iznimno je dobra njihova poruka da je ovo veliki dan i za EU, jer ulaskom unosimo sve naše bogatstvo. Nama samima će to, pak, vratiti samopouzdanje, hrabrost i odlučnost. Ovo je doista naljepša vijest u mjesecu u kojem obilježavamo 20 godina hrvatske samostalnosti.

POGLEDAJTE INTERAKTIVNU INFOGRAFIKU O ULASKU HRVATSKE U EU

Akcije za rušenje Vlade

Što će nam se odsad promijeniti?

- Još ćemo odlučnije uređivati vlastitu kuću. I drugo, znate, neke stvari koje su se promijenile u ove dvije godine, nikad se više neće vratiti na staro. Tu mislim i na borbu protiv korupcije, i na reforme u pravosuđu.

Komentar Davora Butkovića: Kako nam je konačno uspjelo ući u Europsku Uniju

Koji su vam bili najteži trenuci?

- Bilo je mnogo teških trenutaka, no jedan mi je bio posebno težak: nakon arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, mnogi su počeli osporavati dogovor. Uslijedili su teški udarci. Neki su čak taj sporazum proglašavali veleizdajom. A, zanimljivo je da su omalovažavanja uglavnom prestala kad je Sveti Otac u siječnju 2010. pohvalio Pahora i mene za odlučnost i hrabrost. To je bio važan trenutak, tada su prestale mnoge kritike.

Težak mi je bio svaki trenutak u kojem su se vodile akcije za rušenje Vlade. Znala sam da imamo snage i mogućnosti završiti pregovore, znala sam da to možemo, a i ipak stalno su stizali zahtjevi za mojom ostavkom. Tražilo se izglasavanje nepovjerenja Vladi u Hrvatskom saboru. To mi je bilo najteže: nisam mogla razumjeti da u politici ima onih koji ne razumiju da je to taj trenutak i da - ako ga izgubimo - možemo trajno izgubiti našu ogromnu priliku.

Cijeli intervju s premijerkom Kosor pročitajte u Jutarnjem listu od subote

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:31