TUĐMAN-IZETBEGOVIĆ

Jadranka Kosor: 'Sporazum je potpisao Franjo Tuđman i to HDZ ne može ignorirati'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar u Vladi HDZ-a Gordan Jandroković i savjetnik za vanjsku politiku Davor Stier prije dvije godine podržavali su, suprotno njihovim današnjim stavovima, ratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović.

Tadašnja premijerka Jadranka Kosor potvrdila nam je jučer da se 2010. u Vladi razgovaralo o sporazumu kojim se dva otočića predaju Bosni i Hercegovini.

- Da, razgovarali smo o tome u vanjskopolitičkom dijelu Vlade, i to o dvije činjenice. Prvo, konstatirali smo da se sporazum ne može ni na koji način ignorirati i da ima pravne učinke.

Dogovor

Drugo, budući da je to bila godina u kojoj smo deblokirali pregovore s EU, htjeli smo i dalje dokazivati da možemo samostalno i suvereno rješavati probleme sa susjedima - rekla je Jadranka Kosor.

U konzultacijama u Vladi Jadranke Kosor zaključeno je da postoji puno argumenata koji idu u prilog ratifikaciji.

- Dogovorili smo se da ćemo raditi na tome da se postigne konsenzus najvažnijih političkih snaga u Hrvatskoj za ratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović. I tu je zapelo.

Milanović odustao

Pregazili su nas događaji koji su uslijedili jer nam je ipak prioritet bio završiti pregovore s EU pa smo sve snage usmjerili na ostvarenje tog cilja - rekla je i dodala: - Da sam imala vremena, tražila bih razgovore sa svim stručnjacima za međunarodno pravo, parlamentarnim strankama i osobito s predsjednikom Josipovićem.

Zastupnica HDZ-a Jadranka Kosor kaže da je njezino osobno mišljenje danas jednako kao i 2010.: - Riječ je o sporazumu koji su potpisala dva predsjednika, i to prvi hrvatski predsjednik koji je bio šef HDZ-a. To je za nas u HDZ-u bila dodatna obaveza da sporazum ne ignoriramo. Kosor je, međutim, uvjerena da je Milanović odustao od ratifikacije sporazuma s obzirom na to da traži dvotrećinsku većinu u parlamentu koju neće moći dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:21