'JOŠ NEMA NEOVISNOG PRAVOSUĐA'

Izbjegli Srbi poručuju Bruxellesu: Hrvatska nije ispunila sve uvjete za EU!

Traže povrat nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu, reviziju presuda za ratne zločine donesene u odsutnosti okrivljenika...
 Elvir Tabaković/CROPIX

Koalicija udruga izbjeglih Srba najavile su kako će veleposlanstvima zemalja članica Europske unije u Beogradu predati otvoreno pismo u kojem tvrde kako Hrvatska nije ispunila sve uvjete za pristupanje u Europsku uniju .

- Oko 500 tisuća Srba je izbjeglo i prognano iz Republike Hrvatske, a preko 100 tisuća građana Srbije je oštećeno u svojim imovinskim i drugim pravima u Republici Hrvatskoj - stoji u pismu koje žele proslijediti svim šefovima država članica EU.

Traže povrat nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu, naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravednu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja, povrat zaostalih mirovina, priznanje radnog staža i reviziju presuda za ratne zločine donesene u odsutnosti okrivljenika.

Naglasili su i kako je stručni tim izbjegličke udruge izradio izvješće o neispunjavanju 12 zahtjeva izbjeglih i prognanih Srba. Uz izvješće, izrađena je i peticija kojom se želi spriječiti pristupanje Hrvatske u EU dok ne ispuni tražene uvjete. Trenutno ju je potpisalo 45 tisuća izbjeglih i prognanih Srba.

- U Republici Hrvatskoj još nije uspostavljeno neovisno, nepristrano i učinkovito pravosuđe - piše Koalicija, razočarana što svi ovi zahtjevi nisu ispunjeni niti se nazire njihovo ispunjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:56