SUSRETI KOJI SU OBILJEŽILI INAUGURACIJU

IZA KULISA SVEČANOSTI Srdačan pozdrav Milanovića i Karamarka, ovacije Bandiću, pomirba Šeksa i Bebića...

Pojavili su se i neki koje se rijetko može vidjeti u javnosti, poput Tomislava Merčepa
 Goran Mehkek/CROPIX

Osim nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, još je jedna osoba jučer na Markovu trgu dobila ovacije. Oko sat vremena prije početka ceremonije, dok su gosti još pristizali, začuo se pljesak.

- Što se događa, tko je to stigao - zapitkivali su znatiželjnici. Nagađali su, gurali se, nadvirivali, a onda je u jednom trenutku netko uzviknuo: Pa, to je Milan Bandić, gradonačelniku plješću!

- Drži se - dobacivali su neki Bandiću protiv kojega je DORH podignuo optužnicu zbog nezakonitog financiranja inicijative U ime obitelji.

A jučer je zanimanje novinara pobudio još jedan dvojac kojega se u javnosti dugo nije moglo vidjeti. Naime, na inauguraciju su zajedno došla dvojica HDZ-ovih veterana: Vladimir Šeks i Luka Bebić. Njih dvojica godinama nisu u dobrim odnosima, još od drugog mandata bivšeg premijera Ive Sanadera kada je on odlučio da će umjesto Šeksa novi šef Sabora biti Luka Bebić. Potiho pričajući, odšetali su do svojih označenih mjesta. Jesu li izgladili svoje nesuglasice i kako to da su zajedno došli, pojasnio je Luka Bebić.

- Ovo je dan kad ne tražimo podjele. Obojica smo pozvani kao bivši predsjednici Sabora i zato smo zajedno došli. I predsjednica je danas u svom izvanrednom govoru pozvala na zajedništvo i pomirbu - komentirao je nakon svečanosti Bebić. Zajedno su na prisegu stigli predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik Milijan Brkić. Bili su u pratnji i ostali iz vrha stranke, a jedini koji nije bio s njima je zamjenik predsjednika Drago Prgomet. Nisu čak niti sjedili zajedno. Za Prgometa nije bilo mjesta u prvim redovima. HDZ-ov Željko Reiner jučer je, nakon što se dan prije družio s IDS-ovcima, dio vremena proveo u društvu potpredsjednice Vlade, HNS-ove Vesne Pusić.

Na Markovu trgu jučer su se nakon dugo vremena prvi put rukovali Karamarko i premijer Zoran Milanović.

Među VIP gostima na Markovu trgu našlo se vrlo šaroliko društvo, većinom sklono HDZ-u. Viđeni su mnogi koji su u protekle dvije godine posjećivali brojne HDZ-ove skupove. Pristigli su braća Mamić, Zdravko i Zoran, te Robert Kovač sa suprugom Anicom Martinović koja se, pak, izgrlila i izljubila s čelnicom inicijative U ime obitelji, Željkom Markić. Iz sportskih voda bili su tamo i Miroslav Ćiro Blažević te Dubravko Šimenc. Među VIP gostima našao se i Velimir Bujanec, voditelj emisije “Bujica”. Bujanec je, inače, pravomoćno osuđen zbog dilanja kokaina, a jučer ga se moglo vidjeti u druženju s umirovljenim general bojnikom Željkom Sačićem, a “pale” su i zajedničke fotografije. Pojavili su se i neki koje se rijetko može vidjeti u javnosti, poput Tomislava Merčepa protiv kojega se također vodi sudski proces zbog njegove uloge u ratnim zločinima nad civilima u Pakračkoj Poljani.

Neizostavni su bili i vođe prosvjeda u Savskoj 66 pa su tako zajedno došli Đuro Glogoški i Josip Klemm. Bio je tamo i predstavnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, ali i Ante Đapić i Anto Kovačević. Njih dvojica najviše su se družili sa Zdravkom Tomcem.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer se, osim s novom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, te predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i potpredsjednicom Vesnom Pusić, sastao i sa prvim čovjekom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Karamarko i Vučić, kako doznajemo, sastali su se oko 17 sati u hotelu Sheraton. Bio je to kratki protokolarni susret na kojem se razgovaralo o aktualnim temama, a njihov susret potvrdili su nam jučer u HDZ-u.

EU očekuje da pridonese regionalnoj suradnji

( Iz Bruxellesa Augustin Palokaj)

Nova hrvatska predsjednica dobro je poznata u Bruxellesu, ne samo zbog toga što je bila jedna od pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, nego i zbog obnašanja funkcije ministrice vanjskih poslova u vrijeme otvaranja pregovora o pristupanju Hrvatske EU. Diplomati u EU ne očekuju promjenu smjera hrvatske politike, pogotovo ne vanjske u kojoj ovlasti, uz Vladu, ima i predsjednica države. Očekuju da će nova predsjednica dati svoj doprinos, u sklopu mandata i ovlasti, u suradnji s drugim državama EU i NATO-a u kreiranju i implementaciji zajedničke politike. Najviše prostora za doprinos Hrvatske, pa i predsjednice, vide u suradnji u regiji. Očekuju da će K. Grabar Kitarović nastaviti aktivno djelovati na jačanju regionalne suradnje. Josipović je bio prilično aktivan u tome, a najvažnija inicijativa je ona koju je pokrenuo sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom za pomoć državama zapadnog Balkana na putu prema EU. S obzirom na iskustvo koje ima hrvatska predsjednica, očekuju da će dati aktivan doprinos u nastavku tih inicijativa. Hrvatska uloga i utjecaj u regiji porasli su nakon ulaska u NATO i EU i sada te dvije organizacije vide Hrvatsku kao primjer u regiji, kao državu koja će u regiji širiti europske vrijednosti, a u EU i NATO-u će se zalagati za pomoć tim državama na putu prema euroatlantskim integracijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:09