OTKRIVAMO

IZA KULISA PREDSJEDNIČKE KAMPANJE Josipović podržao skup Ljube Jurčića, a dovodi vrh HDZ-a

Predsjednik ne ide na skup kojemu je pokrovitelj jer na njega nije pozvan nitko iz SDP-a, ali dolazi Tomislav Karamarko
 CROPIX

Iako je predsjednik Republike službeni pokrovitelj, Ivo Josipović neće sudjelovati na ovogodišnjem tradicionalnom savjetovanju o ekonomskoj politici, koje idući tjedan u Opatiji organiziraju Ljubo Jurčić i Hrvatsko društvo ekonomista (HDE).

Na Pantovčaku se ne žele očitovati o ovoj situaciji, ali doznaje se da je Josipović odustao kada je shvatio kako Jurčić nije pozvao premijera Zorana Milanovića i njegove najbliže suradnike, međutim upućeni su pozivi Tomislavu Karamarku i Kolindi Grabar Kitarović. Zato će, umjesto u Opatiju, predsjednik Josipović otići u Osijek, gdje se istog dana trebaju dodijeliti nagrade uspješnim poduzetnicima.

Samo Mornar

Iz Vlade će biti prisutan tek ministar obrazovanja Vedran Mornar, ali i glavni predstavnici opozicije: u Opatiji će govoriti predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, baš kao i Tomislav Karamarko, čelnik HDZ-a. Razumljivo da se to nije svidjelo Josipoviću na čiji je račun posljednjih mjeseci iz HDZ-a upućena kanonada različitih optužbi, pa i uvreda.

Prema službenom protokolu, Kolinda Grabar Kitarović će 12. studenoga okupljenim ekonomistima govoriti na temu “Mogućnosti prevladavanja ekonomske krize - propuštene prilike i novi izazovi”, a dan kasnije predviđeno je Karamarkovo predavanje “Održivi razvoj RH - Hrvatska - kako dalje?”.

Dok ima logike da premijerski kandidat Tomislav Karamarko predstavi vlastitu viziju gospodarske strategije, postavlja se pitanje koliko je u ekonomskim temama kompetentna Kolinda Grabar Kitarović. Nikada se nije bavila ekonomijom, a čak i ako postane predsjednica države, neće imati mogućnost utjecati na gospodarsku politiku jer je to ingerencija Vlade.

S druge strane, na Jurčićevu skupu neće biti nikoga tko će objasniti i braniti politiku sadašnje Vlade. Jurčić i Milanović odavno su se razišli, a 2011. je izišao z SDP-a i doživio težak poraz na izborima na kojima je Milanović promoviran u premijera.

Kontroverzni gost

Usto, na skupu će u svojstvu potpredsjednika HDE-a sudjelovati i Mladen Mlinarević, koji je dio poznate afere Planinska u kojoj je optužen Ivo Sanader.

Mladena Mlinarevića se teretilo zato što je izradio lažnu procjenu vrijednosti zgrade u Planinskoj ulici, čime je država oštećena za 26 milijuna kuna, a Sanader navodno primio milijunsku proviziju. Mlinarević se spominjao i u još jednoj aferi, kao organizator sastanka direktora Osijek Koteksa Drage Tadića i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina u zagrebačkom restoranu Baltazar, kako bi se pokušalo podmititi suca da smanji kaznu Branimiru Glavašu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:40