KONKURENTNOST

Iza Hrvatske nalaze se samo Ukrajina i Venezuela

Najveće je pogoršanje zabilježeno kod izvoza koji je pao za 17 mjesta, a tijekom četiri godine za čak 31 poziciju
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Na svjetskoj ljestvici konkurentnosti Hrvatska je ove godine pala za još dva mjesta i zauzela je tek 56. poziciju, ostavivši iza sebe samo Ukrajinu i Venezuelu. Tako pokazuje lista Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2010. na koju je uvršteno 58 zemalja u kojima se provodi anketa poduzetnika.

Niska zaposlenost

- Hrvatska se realno vratila na razinu iz 2006., kad je prvi put uvrštena u godišnjak konkurentnosti IMD-a - kažu u Nacionalnom vijeće za konkurentnost kojemu je na čelu Ivica Mudrinić.

Kako primjećuje ta institucija, najveće pogoršanje zabilježeno je kod vanjske konkurentnosti, odnosno izvoza. Međunarodna trgovina, naime, pokazuje pad za 17 mjesta, a tijekom četiri godine za čak 31 poziciju.

To je jedan od pokazatelja slabosti ‘ekonomske učinkovitosti’, jedne od pet kategorija konkurentosti u kojoj je Hrvatska najviše nazadovala, sa 43. na 53. mjesto.

Kao najveće slabosti u tom segmentu, uz izvoz, spominju se velika ovisnost o ekonomskim ciklusima, niska zaposlenost, manjak na računu platne bilance i razina stranih ulaganja koja je pala sa 8,6 na 4,1 posto BDP-a.

Poslovna učinkovitost - nula

U poslovnoj učinkovitosti - koja uključuje produktivnost, tržište rada, menadžersku praksu, pristup i vrijednosti - Hrvatska je i prije kotirala jako nisko, a ove godine pala je doslovno na zadnje mjesto.

Kada je riječ o javnim financijama, anketna ocjena pokazuje poboljšanje, premda je proračunski deficit povećan sa 1 na 3,5 posto BDP-a.

Hrvatsku izvlači činjenica da se ipak nalazi među umjerenije zaduženim zemljama. Ipak, šira kategorija ‘učinkovitosti države’ pokazuje blago pogoršanje, a kao slabosti se navode: starenje stanovništva, poticanje ulaganjima, protekcionizam, državno vlasništvo u poduzećima i cijena kapitala.

Dok Hrvatska baš i nema mnogo prostora za pad, među najveće gubitnike ove godine ubraja se susjedna Slovenija koja se srozala za čak 20 mjesta. Da je tu izvoznu zemlju kriza snažno pogodila govori i podatak da je najviše pala uprava u kategoriji “ekonomska učinkovitost” koja uključuje i međunarodnu trgovinu.

Od zemalja u regiji, na konkurentnosti je značajno izgubila i Slovačka koja je sa 33. pala na 49. mjesto.

Njezin problem također je urušavanje međunarodne trgovine i pad izvoza.

Blagostanje u Hong Kongu

Vodeća zemlja svijeta u konkurentnosti više nije SAD, koji je sada na trećem mjestu, već Singapur.

Iza njega se odmah smjestio i Hong Kong, zemlja najmanje pogođene krizom. Na trećem mjestu je Tajvan koji je skočio sa 23. na visoku 8. poziciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:35