20 MINUTA RAZGOVARAO S NJIM U ČETIRI OKA

IZ RIMA INOSLAV BEŠKER FOTO Milanović o aferi Dajla: 'Papa je u pravu, a ne hrvatski biskupi'

‘Hrvatska ne bi bila pravna država ako bi nakon 15 godina poništila potpisano’

Pokazalo se da je Dajla važnija Svetoj Stolici nego što sam mislio , povjerio je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović novinarima nakon razgovora koje je u vatikanskoj Apostolskoj palači imao s papom Benediktom XVI, pa odvojeno s kardinalom, državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom, uz kojega je bio i tajnik za odnose s državama (šef diplomacije) nadbiskup Dominique Mamberti. Da Dajlu i drugdje smatraju kamenom smutnje potvrdio je još jedan detalj: jedino pitanje talijanskog novinara koji je “uhvatio” Milanovića za izjavu odnosilo se baš na Dajlu. Iako su rimski Papa i hrvatski premijer na dnevnom redu imali daleko širi dijapazon tema i dalekosežnije probleme.

Milanović je u Vatikanu primljen s najvišim protokolarnim počastima rezerviranima za vladine poglavare. Dočekala ga je počasna četa pitoreskne Papinske švicarske straže u Dvorištu sv. Damasa, pa ga je do drugog kata Apostolske palače i do papinske Privatne biblioteke dopratio prefekt Papinskog doma nadbiskup James Harvey, skori kardinal, te svita plemenitaša Njegove Svetosti u frakovima.

Pozitivni dojmovi

Audijencija Zorana Milanovića u Benedikta XVI potrajala je oko pola sata, od čega dvadesetak minuta u četiri oka - ali bez prevodilaca, jer su se obojica služili engleskim, te francuskim (koji je diplomatski jezik Svete Stolice). Sveta Stolica je o tome objavila veoma pozitivno intoniranu obznanu: da su “srdačni razgovori omogućili plodnu razmjenu mišljenja o izazovima s kojima se Hrvatska suočava u aktualnoj ekonomskoj krizi, kao i o temama od zajedničkog interesa u sklopu bilateralnih odnosa.”

Papa i hrvatski premijer su u osnovnim crtama pretresli stanje u svijetu i položaj kršćana u Siriji i drugim zemljama gdje su izloženi progonima.

- Obnovljena je podrška Svete Stolice zakonitim težnjama Hrvatske za punu evropsku integraciju. Zadržali su se na regionalnim trendovima, s posebnim obzirom na stanje Hrvata u BiH”, piše u obznani Ureda za novinstvo Svete Stolice. Položaj Hrvata u BiH i očuvanje njezinih granica su i interes Hrvatske, naglasio je Milanović novinarima, opetujući da Bosna i Hercegovina nije “kreacija pro tempore” (privremena tvorba).

Dajla - trn u peti

“Što se tiče poznatog slučaja Dajle, dvije strane su se dogovorile da pitanje riješe što je prije moguće, u duhu tradicionalnog prijateljstva Svete Stolice i Republike Hrvatske”, obznanio je Vatikan, optimistično i suzdržavajući se od prigovora.

Dajla je - da podsjetimo - istarsko mjesto gdje je Jugoslavija oduzela benediktincima samostan koji je Hrvatska vratila Katoličkoj crkvi preko Biskupije porečko-puljske. Oci benediktinci su zahtijevali svoje nazad, Sveta Stolica im je dala za pravo, a na to je Hrvatska poništila rješenje o vraćanju imanja u Dajli, 15 godina kasnije.

- To nije teritorijalno pitanje - rekao je Milanović novinarima, očito polemizirajući sa stavovima koji su to tako htjeli protumačiti.

- To je nekretnina na hrvatskom teritoriju, podložna hrvatskim zakonima, hrvatskome poreznom sustavu - poentirao je premijer, dodavši: - Sada tražimo korektno rješenje.

Naglasivši da ne zna što će sud presuditi, Milanović se koncentrirao na politički aspekt:

- Hrvatska mora biti pravna država - a ne može to biti ako nešto dâ, pa to poništi nakon 15 godina. U tom segmentu Sveta Stolica je u pravu.

Po njegovoj prosudbi, u Dajli je u pitanju ne samo neka vrijednost tih nekretnina, nego “simbolika pravne države”, koja je dovedena u pitanje. Rekao nam je da razumije intencije bivše Vlade i da nikada ne polemizira s njezinim odlukama, ali da je trebalo biti mudriji i stati na loptu jer “neće nekoliko milijuna kuna opterećivati odnose Hrvatske i Svete Stolice”, kaže Milanović, očito iritiran.

On je precizirao da oko Dajle zapravo i nije bilo razilaženja između Hrvatske i Svete Stolice, nego između Svete Stolice i hrvatskih biskupa.

- Mi se tu nismo miješali ni dolijevali ulje na vatru.

Ugovori nisu u pitanju

- Nije bilo ni riječi o ugovorima, kao što smo unaprijed više puta rekli - rekao je Milanović novinarima. Riječ je o četvorim ugovorima kojima su regulirani odnosi Svete Stolice i Hrvatske.

- Ugovori su ugovori: što je potpisano, potpisano je - ilustrirao je premijer još jednom svoj pogled na sigurnost pravne države.

- Hrvatska se toga uglavnom držala. Uglavnom - jer ima nekih dugova otprije 10 godina koje treba riješiti - dodao je Milanović.

On je opovrgnuo da se razgovaralo i o 50 milijuna kuna koje bi Hrvatska biskupska konferencija opet “opprostila” državi. - To su detalji o kojima nismo razgovarali - derubricirao je to pitanje hrvatski premijer.

- Papa je za svojih 86 godina nevjerojatno fokusiran - komplimentirao je hrvatski premijer nakon audijencije u poglavara Katoličke crkve.

Papi dao Strossmayerov časoslov

Milanović je Papi darovao Strossmayerov časoslov (izdanje HAZU i Školske knjige) te reprint fotografija iz Albuma Franza Thiarda De Laforesta: “Sakralni objekti Dalmacije u XIX stoljeću” (iz fundusa Hrvatskoga državnog arhiva), a kardinalu Bertoneu Beneventanski notirani misal dubrovačke katedrale iz 12. st. (u nakladi Dubrovačkih knjižnica iz Dubrovnika).

Milanović: Papa je nevjerojatno fokusiran za svojih 86 godina

"Papa je nevjerojatno fokusiran za svojih 86 godina", komplimentirao je hrvatski premijer nakon audijencije u poglavara Katoličke crkve.

Na Benediktu XVI vidi se da mu je korisdtio odmor u Castel Gandolfu: još je preplanuo, smršavio je i okretniji je nego proljetos. Njegovi intelektualni kapaciteti i koncentriranost nisu nikada dovedeni u pitanje, što je razvidno iz svih njegovih javnih istupa, pa i posljednjih mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:25