NEZAKONIT POSTUPAK

Iz Rijeke krenula za Austriju, zapela na slovenskoj granici: Šokirala me njihova policija!

U posljednje vrijeme moglo se čuti više primjera takvog ponašanja slovenske policije prema hrvatskim državljanima
 Erwin Scheriau/AFP

Prošli petak krenula sam iz Rijeke u posjet kćeri koja živi i radi u Austriji. Odlučila sam u Sloveniju ući na graničnom prijelazu Rupa. Kad sam došla do slovenskog graničnog policajca, počele su moje muke, požalila nam se čitateljica na ponašanje slovenske granične policije prema hrvatskim državljanima.

- Kad me slovenski policajac pitao gdje idem, odgovorila sam mu da sam u tranzitu i da idem kod kćeri u Austriju. Na to mi je odgovorio da nije vrijeme za vozikanje i ispijanje kavice u Sloveniji i zatražio od mene dokaz da idem kod kćeri - kaže nam čitateljica.

Sljedeći zahtjev slovenskog policajca ju je šokirao. - Imate li negativan nalaz na Covid-19 - pitao ju je slovenski policajac. “Ali ja sam u tranzitu”, odgovorila mu je.

To slovenskog policajca nije previše dirnulo. - Morate imati nalaz i dokaz da idete u Austriju - bio je uporan.

- Onda je počelo gotovo polusatno natezanje. Nudila sam mu da nazove moju kćer u Austriju, pokazivala stvari koje vozim, govorila da kćer nisam vidjela šest mjeseci. Na kraju je popustio, ali uz napomenu: ‘Ovo vam je posljednji put’ - prepričala nam je svoj slučaj čitateljica uz napomenu da joj se na ulazu u Austriju tamošnji policajac samo nasmiješio i mahnuo da ide dalje.

Nije iznimka

Nakon što je Slovenija Hrvatsku stavila na žutu koronalistu, prema odluci slovenske vlade hrvatski državljani koji putuju u Sloveniju moraju imati negativan test na Covid-19 ne stariji od 48 sati, a ako su u tranzitu kroz Sloveniju, bez zaustavljanja moraju proći u roku od 12 sati.

No, očito slovenska policija odluku svoje vlade ne poštuje. Jer kad na ulazu u Sloveniju hrvatski državljanin kaže da je u tranzitu, slovenski policajac nema pravo tražiti test ili adresu lokacije u državi u koju putuje. Gore opisani slučaj nije iznimka.

U posljednje vrijeme moglo se čuti više primjera takvog nezakonitog ponašanja slovenske policije prema hrvatskim državljanima.

Zbog takve prakse slovenske policije prije nekoliko dana premijerima Hrvatske i Slovenije, Andreju Plenkoviću i Janezu Janši, pismeno se obratio Marko Boras Mandić, predsjednik Unije Kvarnera, ali i načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

On od oba premijera traži da hitno omoguće nesmetan prelazak državne granice između Hrvatske i Slovenije za građane s područja Kvarnera i Gorskog kotara, kao i ostalih hrvatskih županija koje imaju sličnu povoljnu epidemiološku situaciju. On naime traži da se svaka hrvatska županija epidemiološki promatra zasebno, što je i preporuka Europske komisije. Boras Mandić navodi kako područje Primorsko-goranske županije bilježi broj novooboljelih u proteklih 14 dana ispod 10 na 100.000 stanovnika, što tu regiju prema strogim slovenskim mjerilima svrstava u zelenu zonu.

Unatoč tome, građani naše županije ne mogu u Republiku Sloveniju bez prethodnog testiranja i poštivanja strogih mjera. Isto tako, naši građani imaju velike teškoće i pri tranzitu kroz Republiku Sloveniju prema ostalim europskim državama.

Žive uz granicu

On ističe kako stroge mjere koje je slovenska vlada uvela za sve hrvatske građane poseban problem predstavljaju stanovnicima Primorsko-goranske županije koji žive uz slovensku granicu, a poslovno su ili privatno vezani uz dnevnu migraciju u Sloveniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 13:21