DOBRO UMREŽEN POSAO

Iz resora ministra Božidara Kalmete nestale su milijarde kuna

Istražitelji su sada usmjerili istragu na napuhavanje cijena u cestogradnji, što će odmotati, prema mnogim mišljenjima, najveće kriminalno klupko u državi

ZAGREB - Istražitelji i stručnjaci dobro upućeni u sve tajne građevinskog biznisa predviđaju da, nakon naloga za uhićenje bivšeg premijera Ive Sanadera, slijede nova šokantna otkrića o korupcijskoj hobotnici u Hrvatskoj.

Ona će se dogoditi, najavljuju, nakon što istrage o kriminalu pri gradnji mreže autocesta u Hrvatskoj počnu davati prve rezultate. Prve procjene kazuju da su razmjeri izvlačenja novca, zapravo, nevjerojatni: spominju se gotovo dvije milijarde kuna koje su završile na privatnim računima od 2003. pa do sredine 2010.

Primjerice, jedan od izvora Jutranjeg napominje da su neke tvrtke, podizvođači, prijavljivali stotine milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja. Pa sad, tvrdi isti izvor, koliko je od isisanog crnog novca nestalo kad su takvi profiti prijavljeni. Do sada su istražitelji bili koncentrirani na poslovanja Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta s Fimi-Medijom, na obavijesnim razgovorima bile uglavnom srednje i sitne ribe.

Sada, međutim, na red stižu kapitalci te pitanje svih pitanja: zašto su cijene gradnje kilometra autocesta u samo nekoliko godina s četiri milijuna eura narasle i do 17 milijuna eura. I tek kada se otvori pitanje namještenih natječaja, kartelskog udruživanja, prenapuhanih troškovnika, nekontroliranog rasta cijena, tek tada će se početi rasplitati, prema mnogim procjenama, najveće kriminalno klupko u državi.

Korupcijska hobotnica

Doduše, produbljene istrage o toj vrsti zloporaba još nisu pošteno ni počele, većina se još nada da će se izvući bez zaslužene kazne. Takvi svoj optimizam temelje na činjenici da je većina glavnih ljudi u HAC-u i HC-u još uvijek relativno netaknuta.

Najvažnije je to što je glavni čovjek za cestogradnju u Hrvatskoj minista r Božidar Kalmeta sačuvao svoju poziciju, štoviše, da mu je upravo ovih dana praktički produžen mandat, što kod mnogih ostavlja dojam kako nema volje da se razotkrije kriminal u građevinarstvu.

Stoga ne čudi da su i svi oni koji su spremni pomoći u istrazi, još uvijek zaplašeni, da se još ne žele izlagati riziku da nešto otkriju, bojeći se da će im se oni koje osumnjiče početi osvećivati i proganjati ih…

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:23