AKCIJA ORDINACIJA

Iz pritvora pušteni ginekolozi optuženi za ilegalne pobačaje

 Željko Hajdinjak/CROPIX

VARAŽDIN - Svi ginekolozi uhićeni u policijskoj akciji "Ordinacija", osim prvooptuženog Davora Fare, u petak su pušteni iz pritvora i u nastavku suđenja branit će se sa slobode. Potvrdila nam je to glasnogovornica Općinskog suda u Varaždinu Tanja Premec istaknuvši da su iz pritvora pušteni bivši voditelj Odjela za ženske bolesti i porodništvo varaždinske Opće bolnice Zoran Pitner, umirovljeni liječnik tog odjela Oskar Kirchbaum te ginekolog iz Novog Marofa Pavao Perković. Sutkinja Mirna Mavriček ocijenila je da više nema opasnosti da će navedeni okrivljenici utjecati na svjedoke i nastaviti činiti ista kaznena djela.

Sa slobode se već brane varaždinski ginekolog Aleksandar Jukić koji je navodno priznao djela koja mu se stavljaju na teret te koprivnički ginekolog Neven Hečimović i bjelovarski ginekolog Cvjetko Čandrlić koji su pušteni iz pritvora nakon što su ispitani svi svjedoci vezani uz djela koja im se stavljaju na teret. U pritvoru je tako ostao samo prvooptuženi Davor Fara jer navodno još nisu ispitani svi svjedoci vezani uz njegov slučaj.

Podsjetimo, sedam ginekologa iz Varaždina, Novog Marofa, Koprivnice i Bjelovara uhićeno je krajem listopada pod sumnjom da su na zahtjev pacijentica izvodili medicinske zahvate prekida uredne trudnoće te su zatim te zahvate dvostruko naplaćivali i od pacijentica i od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje lažno prikazujući uredne trudnoće kao patološke. Suđenje je počelo početkom studenog i zatvoreno je za javnost zbog zaštite identiteta svjedoka. Općinsko državno odvjetništvo u optužnom je prijedlogu za sve optuženike zatražilo bezuvjetne kazne zatvora, da im se oduzme protupravno stečena imovinska korist te da im se izrekne zabrana bavljenja medicinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:42