KAKVA PLJAČKA!

Iz Credo banke izvukli su 504 milijuna kuna i za to si kupili: 40 stanova, 15 zemljišta, 29 parkirnih mjesta...

Izvidima Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, dosad je utvrđeno da su sudionici slučaja Credo - Boris Barač, Mirko Vuković, njihovi sinovi Vibor Barač i Marko Vuković te drugi osumnjičeni u toj aferi - deponente, vjerovnike i dioničare Credo banke oštetili za najmanje pola milijarde kuna
 Vilić/CROPIX

Izvidima Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, dosad je utvrđeno da su sudionici slučaja Credo - Boris Barač, Mirko Vuković, njihovi sinovi Vibor Barač i Marko Vuković te drugi osumnjičeni u toj aferi - deponente, vjerovnike i dioničare Credo banke oštetili za najmanje pola milijarde kuna, preciznije 504 milijuna i 117 tisuća kuna.

Mirko i Marko Vuković time su, tvrdi odvjetništvo, sebi pribavili oko 161 milijun, a Boris i Vibor Barač nepripadajuću imovinsku korist od oko 114 milijuna kuna.

Zbog toga je, do okončanja kaznenog postupka, splitski sud blokirao svu njihovu imovinu, ali i imovinu drugih njihovih poduzeća te članova uže obitelji. Iz te će imovine, budu li proglašeni krivima za financijske malverzacije, država namiriti štetu deponentima, vjerovnicima i dioničarima.

Zahtjev za naknadu

Tu se ističu Croatia osiguranje koje je podnijelo zahtjev za naknadu 25 milijuna kuna, Financijska agencija (FINA), čiji je zahtjev malo veći od 21 milijuna kuna te društvo Abacus brokeri koji su oštećeni za 12 milijuna kuna.

Tako su od prošlog tjedna blokirane sve nekretnine te računi vlasnika banke Borisa Barača, Vibora Barača, članova uprave Šime Luketina i Mate Mišića te sinova vlasnika banke Vibora Barača i Marka Vukovića.

Blokirane su i nekretnine Baračeve supruge Katije te Jadranke Luketin, supruge Šime Luketina, kao i nekretnine Renata i Antonije Mišić, sina i kćeri Mate Mišića za koje Županijsko državno odvjetništvo također smatra da je riječ o imovini stečenoj kaznenim djelom.

Najsiromašniji je Barač

Blokirane su i nekretnine u vlasništvu trgovačkih društava Adut Nekretnine i Uvel d.o.o. Borisa Barača, Vukovićevog Alkoma d.o.o. te poduzeća Mertojak Građenje.

Popis imovine svih osumnjičenih te s njima povezanih osoba i trgovačkih društava dugačak je ravno 11 stranica A4 formata. Tu su kuće, trosobni i četverosobni stanovi, apartmani, bazeni, oranice i zemljišta na području Splita, Sinja, Sesveta, Virovitice, Ogulina i Zagreba. Prema tom popisu, suvlasnik banke Boris Barač najsiromašniji je i posjeduje samo dvije oranice u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni te jedno manje zemljište na Visu. Zato je njegov sin, ujedno i osumnjičenik Vibor Barač, suvlasnik trosobnog stana u Sinju i zemljišta u Splitu, a supruga Katija vlasnica 600 kvadrata pašnjaka na Visu, 1860 kvadrata zemljišta s kućom, šumom i dvorom u Splitu te trosobnog stana od 88,5 kvadrata u Zagrebu.

Značajan dio imovine je i na Baračevom trgovačkom društvu Adut Nekretnine, koje, prema podacima suda, raspolaže sa 29 stanova i njihovih parkirnih mjesta, zgradom od 106 kvadrata sa 868 kvadrata pripadajućeg zemljišta, 384 kvadrata poslovnih prostora, skladišta... Riječ je o tvrtki koja upravo planira graditi veliki trgovački centar u Splitu, koji projektira arhitekt Jerko Rošin, nedavno izbačeni HDZ-ovac, poznat po prijateljstvu s Ivom Sanaderom.

Barač je i direktor trgovačkog društva Uvel iz Zagreba, kojem je blokirana imovina u Splitu - 400 kvadrata zemljišta i 272 kvadrata vrta.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:33