JEDNOGLASNO MU DOPUŠTEN POVRATAK U SABOR

Ivo Sanader od petka ima novi posao - bit će zastupnik za 16 tisuća kuna mjesečno!

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Bivši šef Vlade i HDZ-a Ivo Sanader od petka je opet saborski zastupnik. Sanader više neće biti nezaposlen već će imati pravo na saborsku plaću od najmanje 16 tisuća kuna. Ivo Sanader se, nakon što je lani u srpnju bez objašnjenja otišao s mjesta predsjednika Vlade, odrekao prava na još šest mjeseci pune plaće, ali ne i osiguranja, koje je građane koštalo 10 milijuna kuna.

Mandatno imunitetno povjerentsvo danas je jednoglasno zaključilo da su ispunjeni zakonski preduvjeti za početak obnašanja zastupničke dužnosti Ive Sanadera. Povratkom Sanadera iz saborskih klupa mora otići njegova zamjenica Željana Podrug. Budući da je Sanader 14. listopada podnio zahtjev za aktiviranjem mandata, rok od osam dana u kojem mu se to mora omogućiti bit će ispunjen 22. listopada.

Iako su iz HDZ-a, odnosno njihovog ustavnog stručnjaka Vladimira Šeksa prošli tjedan dolazila objašnjenja kako je pitanje ima li Sanader pravo aktivirati mandat treći put, u vladajućoj stranci su ipak zaključili da im ne bi bilo pametno silovati zakon.

- Ima zakonske uvjete za povratak u Sabor i kada bismo mu to osporavali ispalo bi da se bojimo njegovog povratka – rekao nam je još sinoć jedan visoki dužnosnik HDZ-a. Stoga su danas na sjednici MIP-a HDZ-ovci bez ikakve rasprave podržali Sanaderov zahtjev da se vrati u Sabor. Ipak, predsjednik MIP-a Damir Sesvečan nije zaboravio SDP-ovce 'podsjetiti' kako je Sanader aktiviranje mandata zatražio isti dan kad su i oni najavili zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

- Ivo Sanader je bio i ostao problem HDZ-a. Nama njegov glas i podrška ne trebaju. Mi se njegovih govora ne bojimo. Nismo bili niti njegovi pomoćnici, niti zamjenici. A HDZ treba paziti da ih ih ne ponesu stara vremena, pa mu u Saboru ne zaplješću jer bi mogli izletjeti iz stranke – poručio je SDP-ovac Arsen Bauk.

HDSSB-ovac Ivan Drmić ironično je ocjenio kako 'im nije drago što će se Sanaderovim povratkom HDZ ojačati i da će što se bliže izbori biti sve jači'.

MIP je udovoljio i zahtjevu pritvorenom bivšem HDZ-ovom rizničaru Mladenu Barišiću, koji je je zatražio aktiviranje, ali odmah potom i zamrzavanje saborskog mandata. Donedavni šef Carine u saborske klupe moći se sjesti najranije za 6 mjeseci, a dotad ga i dalje mijenja Đurđica Sumrak, dobra prijateljica Jadranke Kosor.

Zavrzlama oko Đurđe Adlešič

Glasine iz HDZ-a otkrile su nam 'tajnu' zašto se na sjednici Mandatno imunitetnog povjerenstva u utorak, na kojoj je raspravljalo o aktiviranju saborskog mandata bivše potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič, nije raspravljalo i o aktiviranju mandata Ive Sanadera.

Prema izvoru iz HDZ-a, upravo je Adlešič tražila da na istoj sjednici ne bude tema njezin mandat i onaj omraženog bivšeg premijera. Budući da je vladajućima važan svaki glas, pa i onaj Đurđe Adlešič koja se nakon izlaska HSLS-a iz Vlade priklonila Jadranki Kosor, HDZ je odlučio udovoljiti njezinu zahtjevu.

Inače, kada su oporbenjaci još u utorak šefa MIP-a, HDZ-ovca Damira Sesvečana, pitali zašto na dnevnom redu nije i aktiviranje Sanaderova mandata, već je zbog njega sazvana sjednica dan kasnije, on je nemušto objašnjavao: - Moram brinuti o tome da imamo kvorum.

Adlešič je demantirala špekulacije kako je na njezin zahtjev MIP pristao da se o njezinu i Sanaderovu mandatu raspravlja na istoj sjednici. - To je besmislica. Ne treba mi pripisivati moći koje nemam – rekla je Adlešič, koja tvrdi kako je ona zahtjev za aktiviranje mandata podnijela prije Sanaderova svjedočenja oko Ine 12. listopada. U MIP-u su nam, međutim, potvrdili kako su njezin zahtjev primili 13. listopada, dakle nakon Sanaderovog svjedočenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:38