HDZ-OVCIMA POPUSTILA STEGA

'Ivo Sanader je dovodio zastupnike čak iz bolnice, u Saboru se moramo ustrojiti kao vojska!'

 Damjan Tadić / CROPIX

Vladajući HDZ, sada je već više nego bjelodano, ima problem s rukama u sabornici, ali ne zbog buntovnih mostovaca ili razigranih partnera iz "Domoljubne koalicije", već odnosa unutar Karamarkovkih parlamentarnih trupa. Treći petak zaredom gledali smo scene kakve priliče vladajućoj većini na kraju mandata, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Stega je popustila - komentirao nam je jezgrovito kratko jedan od mlađih HDZ-ovaca, članova zastupničkog kluba.

- Za vrijeme Ive Sanadera ovako nešto nije nam se moglo dogoditi. Ljudi su tada dovođeni na glasovanje iz bolnice, ravno iz kreveta. Stega je tada postojala...

Naš sugovornik se očito reflektira na slučajeve Biance Matković ili Branka Vukelića, koji su osiguravali kvorum u poodmakloj trudnoći ili uznapredovalom stupnju teške bolesti.

Ni HDZ-ov potpredsjednik Sabora, Ante Sanader, u petak navečer nije mogao skriti iznenađenost reprizom događanja u Saboru treći petak uzastopce. On, pak, prst krivice upire u - oporbu.

- Vidjeli ste da smo imali kvorum na početku, tih 79 ruku. Mislili smo da će bez problema biti izglasovano ono što smo prethodno dogovorili, jer se radilo o tehničkim stvarima poput usuglašavanja s EU-zakonima, a ne nikakvim značajnim imenovanjima i slično. Nas oporba proziva da ništa ne radimo, da nema zakonskih prijedloga, a kada su ti isti zakoni stigli na dnevni red, oni su utekli - kaže Sanader za Slobodnu.

- Je li Ivan Šuker kao predsjednik Kluba najdogovrniji za ovu situaciju, jer nije bilo HDZ-ovaca Krstičevića, Culeja, Glasnovića, pa Sandre Perković iz Bandićevih 365..., pitali smo.

- Šuker ništa nije kriv – decidiran je Sanader.

- Koji su onda razlozi za ostavku potpredsjednika u Klubu, dvojca Jandroković-Mlakar?

- To ne znam. Morat ćete njih pitati. Bili su uredno na glasovanju.

Naš sugovornik iz HDZ-a s početka teksta ipak tvrdi da u njihovu Klubu vlada stihija, da je sve 'nekako trapavo', ne zna tko je za što odgovoran...

- Šuker ne može sve sam. On je najmanje kriv. Mislim da su se na zastupnike reflektirali odnosi HDZ-Most. Vrijeme je da se posložimo, ako treba i kao vojska, da se zna tko je zapovjedno odgovoran za što, da se tjedan unaprijed zna raspored zaduženja. Za to nam trebaju mlađi ljudi, a ovi koji su se potrošili ili izgubili volju moraju se naći u pozadini.

Nakon svega postavlja se pitanje hoće li novi petak donijeti novu blamažu. Sanader je uvjeren da neće.

- Oporba je danima likovala da se sve raspalo na relaciji HDZ-Most. Vidjeli ste danas da su svi iz Mosta bili u klupama i glasovali – optimist je Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:15