ŠEF DRŽAVE U BANJA LUCI

Ivo Josipović priprema susret s Miloradom Dodikom

Povijesni susret, koji ipak neće imati službeni karakter, trebao bi se održati 30. svibnja
Banja Luka, 260209.Milorad Dodik, Premjer srpskog entiteta u BiH, Republike Srpske.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u nedjelju bi se trebao sastati s Miloradom Dodikom, premijerom srpskog entiteta u BiH.

Uoči velike koferencije EU i zemalja regije u Sarajevu 2. lipnja, Josipović će u subotu 29. svibnja biti u Sarajevu na skupu Igmanske inicijative, zajedno s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predstavnicima BiH. Dan kasnije, u nedjelju, planira posjet Banja Luci, potvrđeno nam je u Uredu predsjednika.

Mostarski Dnevni list danas je objavio da će Josipović u nedjelju posjetiti Derventu, gdje će najvjerojatnije razgovarati s Miloradom Dodikom. Po tom planu, trebao bi posjetiti obnovljeni franjevački samostan na Plehanu pored Dervente i naći se s čelnicima hrvatskih političkih stranaka u BiH. Od tog plana čini se da se odustalo.

U Uredu predsjednika danas poslijepodne su nam potvrdili kako planiraju Josipovićev posjet srpskom entitetu, ali ne Derventi nego Banja Luci, gdje bi se predsjednik prije svega trebao susresti s tamošnjim Hrvatima.

- Dogovara se i susret s Miloradom Dodikom, no to najvjerojatnije neće biti službeni susret - rečeno nam je u Uredu predsjednika.

Josipović je još sredinom travnja posjetio Sarajevo i Mostar i odao počast žrtvama u Ahmićima i Križančevu selu pored Viteza. Dosad još nijedan hrvatski predsjednik ni premijer nije bio u posjeti Banja Luci.

Prije dvije godine bio je planiran posjet Ive Sanadera Banja Luci, ali je tada umjesto tadašnjeg hrvatskog premijera u Banjaluku otišao Dragan Primorac.

Dnevni list je napisao da je Josipovićeva želja da oda počast svim poginulim Hrvatima, ali i Srbima u nedavnome ratu. Josipović je to najavio još u travnju: kad je odao počast žrtvama u Ahmićima i Križančevom selu, te žrtvama granatiranja Sarajeva, srpski političari prozvali su ga što nije obratio pažnju i na žrtve srpske nacionalnosti. Josipović je tada rekao da i to planira, ali da nije sve stigao učiniti u prvom posjetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:30