OSLOBODILAČKA AKCIJA

IVO JOSIPOVIĆ 'Nećemo prestati slaviti Oluju, bez obzira što to očekuju iz Srbije'

Split, 050314.Predsjednik RH Ivo Josipovic u pratnji ministra Gordana Marasa na splitskom Znjanu otvorio 19. Sajam Gast.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je u subotu da Hrvatska sasvim sigurno neće prestati slaviti "Oluju", akciju kojom je u pravednom, obrambenom Domovinskom ratu osigurala svoju slobodu i teritorijalni integritet.

"Bez obzira na to što iz susjedstva očekuju da mi prestanemo slaviti 'Oluju', mi to sasvim sigurno nećemo učiniti. 'Oluja' je akcija u kojoj je Hrvatska osigurala svoju slobodu i teritorijalni integritet", izjavio je Josipović u svome uredu gdje je primio građane "na kavu" te odgovarao na novinarska pitanja, među njima i ono o zahtjevu službenog Beograda da se Hrvatskoj zabrani proslava "Oluje".

Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) hrvatski pravni tim ovaj je tjedan iznosio argumente po tužbi za genocid protiv Srbije, a idući tjedan svoje argumente po protutužbi iznosit će Srbija koja, naime, smatra da je Hrvatska počinila genocid u "Oluji" te traži zabranu njene proslave.

"Mi smo sada jedno zrelo, demokratsko društvo, koje cijeni svoju povijest i cijeni svoj Domovinski, pravedni obrambeni rat. A naravno, tamo gdje je bilo zločina, pa i s naše strane, spremni smo reagirati. Uostalom, vidjeli ste i podatke o broju postupaka koji se vode u Hrvatskoj", dodao je predsjednik.

Upitan očekuje li da će Hrvatska pred ICJ-om uspjeti dokazati da je službeni Beograd u četiri ratne godine počinio genocid, Josipović odgovara da se ne želi upuštati u davanje prognoza jer je i dosadašnja sudska praksa pokazala da je genocid vrlo složeno kazneno djelo.

"Reći ću samo da je tužba vrlo kompleksna, dobro pripremljena, i da je naš tim činio zaista sve da uspijemo u tome, a što će biti rezultat, to zaista ne treba ovog trenutka prognozirati. Moramo se strpiti i pričekati", rekao je.

Na pitanje što Hrvatska može očekivati ako presuda bude da genocida nije bilo, Josipović odgovara: "Ako ne bude genocida, onda nemamo što posebno očekivati. A u slučaju pozitivne odluke za nas, u tužbi su navedena naša očekivanja koja se odnose na kažnjavanje zločina, utvrđivanja sudbine nestalih, povratka kulturnog blaga i, naravno, određena očekivanja vezana za štetu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:26