PRAVI ROCKEFELLER

Ivo Josipović najbogatiji je ex-Yu predsjednik

Hrvati socijaldemokrati su i najbogatiji i najsiromašniji - na dnu ljestvice je član predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ima više dugova nego imovine
 Ronald Goršić/CROPIX

Ivo Josipović najimućniji je među predsjednicima bivših jugoslavenskih republika, piše srpski portal Mondo. Hrvati socijaldemokrati su i najbogatiji i najsiromašniji - na dnu ljestvice je predsjednik rotirajućeg bosanskohercegovačkog Predsjedništva Željko Komšić, čija zaduženost nadmašuje imovinu koju posjeduje.

Srpski portal u usporedbu nije uključio predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua. Nema podataka ni o imovini slovenskog predsjednika Danila Türka - po slovenskim zakonima, predsjednik je morao prijaviti svoju imovinsku karticu antikorupcijskoj komisiji, ali se ona ne smije objaviti.

Predsjednik Srbije Boris Tadić jedini od šefova zemalja s prostora bivše države nema stan ili kuću svom vlasništvu, a ne posjeduje čak ni automobil. Imovinska kartica srpskog predsjednika ima samo jednu stavku: ušteđevinu od 50.000 eura. Taj su mu novac dali roditelji kako bi kupio stan, a nakon što su oni prodali svoj. Tadić eure još drži na računu, a prema trenutačnom stanju na tržištu nekretnina u Beogradu, može si priuštiti jedva garsonjericu u boljem dijelu grada ili jednoiposoban stan do pedesetak kvadrata u nekom prigradskom naselju, piše Mondo.

Srpski portal piše da je Josipović - u odnosu na Tadića - "pravi Rockefeller". Svoje pravničke i skladateljske vještine znao je dobro unovčiti, pa je godišnje od toga zarađivao oko 60.000 eura, piše Mondo. Supruga Tatjana, također profesorica prava, popunjava kućni budžet, koji godišnje dobaci i do 137.000 eura. Novi hrvatski predsjednik u banci ima 300.000 eura, a povrh svega ima i četiri velika stana. Vozi Mazdu 5 i Opel Merivu.

Za Josipovićem malo zaostaje predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov. On ima zemljište u Skoplju vrijedno oko 25.000 eura, Toyotu Corollu, a na računu ima oko 35.000 eura ušteđevine te oko 55.000 eura od prodaje stana. Njegova supruga Maja Ivanov vlasnica je stana u Skoplju vrijednog oko 80.000 eura.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ima dva stana u Podgorici i vikendicu u Sutomoru. Osim mjesečne plaće od oko 1.800 eura, nema druge prihode niti posjeduje pokretnu imovinu.

Najskromniji je predsjedavajući BiH Željko Komšić. Mjesečno zarađuje 1.000 eura i ima stan u Sarajevu, procijenjen na oko 37.000 eura. U imovinskoj kartici je naveo i da je zadužen oko 70.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:43