IZ KNJIGE O IVI SANADERU

Ivić Pašalić: Tuđman se riješio Sanadera jer je bio lijen i nesposoban

 Goran Mehkek/CROPIX

Intervjuirao sam Ivića Pašalića dvaput ove godine, u siječnju. Objasnio sam mu da radim knjigu o Ivi Sanaderu i on je prihvatio razgovarati “on the record”. Kad sam ga upoznao, bio sam iznenađen jer se nije ništa promijenio u odnosu na fotografije snimljene 15 godina ranije. “Eto ‘ubojice dječjeg lica’”, rekao sam. Kazao sam mu da su ga tako nazivali u zapadnim medijima, u vrijeme dok je bio Tuđmanova desna ruka - baby-faced killer. Blago se nasmiješio.

Tada nisam bio svjestan da ga se smatra jednim od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, s bogatstvom procijenjenim na 30 milijuna eura. To ne bi djelovalo tako impresivno u usporedbi s bogatstvom nekih drugih, ali impresionira ako znate da je počeo od nule, s kreditom austrijske Hypo banke za gradnju šoping-centra, iako u tom trenutku nije imao nikakvog iskustva u takvim poslovima.

Izbjegao zamku

Većina mojih razgovora s Pašalićem vrtjela se oko Sanaderove ličnosti i karaktera i oko njihova rivalstva u borbi za vodstvo HDZ-a. Od samog početka pokušao sam navesti Pašalića da prizna kako osobno stoji iza teksta o Sanaderu kao homoseksualcu objavljenog 1996. godine. Ubrzo nakon tog teksta Sanader je smijenjen s mjesta šefa Tuđmanova ureda i vraćen natrag u Ministarstvo vanjskih poslova.

Tuđmanov radni dan

Pitao sam Pašalića kako je to izveo, no on se nije dao uhvatiti u zamku. “Ne, ne, mi nismo imali ništa s tim medijskim optužbama.

To je bilo objavljeno u magazinu Gloria. Mi, bliski Tuđmanovi savjetnici, nismo imali bitan utjecaj na medije, kao što je imao Sanader. Zapravo, Tuđman ga je otjerao jer je bio lijen i praktično nesposoban. Morate znati da smo tada još bili u ratu. Svi smo jako puno radili, a Tuđman najviše. Možete danas o Tuđmanu reći što god hoćete, ali bez njega ne bi bilo Hrvatske”, naglasio je Pašalić.

Mačo stav

“Mi smo svi dolazili u svoje urede rano ujutro, ne znajući kad ćemo ih napustiti, navečer ili kasno u noći. Tuđmanov radni dan trajao je od 8 ujutro do 10 ili 11 navečer. Sanader se nije mogao nositi s tim ritmom, dolazio je u 9 i odlazio rano, često već u 15.30 sati.

Tuđman bi ga zvao, ali njega više ne bi bilo. Šef Ureda predsjednika!... Dakle, Tuđman mu nije dao otkaz zato što bi navodno bio bijesan na optužbu (lažnu ili istinitu, nebitno) da je Sanader gay. Naprosto je vidio da je Sanader nesposoban slijediti njegov radni ritam. Nema to veze s nekim navodnim Tuđmanovim balkanskim mačo stavom prema homoseksualnosti. Tuđman je bio isuviše inteligentan i profesionalan da bi otpustio nekoga zbog takvih optužbi”, ispričao je.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 07:41