IZBORI U HNS-U

Ivan Vrdoljak i župan Štromar bit će kandidati

 Boris Kovačev/EPH

Predrag Štromar, aktualni varaždinski župan, i Ivan Vrdoljak, dosadašnji ministar gospodarstva, prema svemu sudeći bit će jedini kandidati za položaj predsjednika Hrvatske narodne stranke kada u travnju odstupi Vesna Pusić.

Neformalna unutarstranačka kampanja počela je u četvrtak kad je zasjedalo Predsjedništvo HNS-a i postiglo dogovor da kandidati izbjegnu međusobne optužbe i sukobe, kao što se događa u SDP-u gdje svakodnevno rastu tenzije između Zorana Milanovića i Zlatka Komadine te njihovih saveznika.

U svakom slučaju, odlazak Vesne Pusić, koja je s Radimirom Čačićem dulje od 20 godina vodila stranku, otvara pitanje kakva je budućnost HNS-a. Nekoliko članova Predsjedništva s kojima smo razgovarali, iznijelo je prilično slične ocjene: bez obzira na to pobijedi li Vrdoljak ili Štromar, HNS će ostati u opoziciji i neće mijenjati liberalnu paradigmu po kojoj je stranka prepoznatljiva. To bi moglo biti isplativo jer iz HDZ-a i Mosta se dovode u pitanje pravo manjina na upotrebu ćirilice i restrikcije oko prava na pobačaj, čemu se u HNS-u namjeravaju žestoko suprotstaviti.

Ekonomska politika

No, kada je u pitanju ekonomska politika Tihomira Oreškovića, izgleda da Štromar i Vrdoljak nisu skloni, poput Milanovića, a priori najaviti rat budućoj Vladi.

- Vidjet ćemo Oreškovićev odnos prema javnom dugu, mirovinskoj politici i ostalim ekonomskim temama i zatim kritizirati ili podržati - pojasnio je član vodstva HNS-a.

Pitanje je, međutim, kakvi su politički kapaciteti Štromara i Vrdoljaka. Prvoga će suradnici opisati kao ozbiljnog i radišnog, a drugoga kao elokventnog i spremnog na suradnju. Problem je detektirao jedan od sugovornika: - Obojica su kvalitetni, ali nisam siguran da dubinski promišljaju politiku kao što može Vesna Pusić. A opet, ljudi se mijenjaju i tek kada dobiju odgovornost, može se vidjeti koliko stvarno mogu.

Preferencijalni glasovi

Uz devet zastupnika izabranih na listi koalicije Hrvatska raste, HNS ima i dva manjinska zastupnika, Vladimira Bileka i Erminu Lekaj Prljaskaj, tako da u novom sazivu Sabora imaju 11 zastupnika pa su po snazi četvrti, iza SDP-a, HDZ-a i Mosta.

HNS je na nedavnim izborima postigao puno i s obzirom na to da je jedina stranka u koaliciji koja je na temelju preferencijalnih glasova dobila dva dodatna zastupnika, Štromara i Anku Mrak Taritaš. Štromar je bio na zadnjem, 14., mjestu u trećoj izbornoj jedinici i osvojio je 16.790 glasova, odnosno 16,53 posto, dok je Anka Mrak Taritaš bila na 8. mjestu u drugoj jedinici i osvojila 8077 glasova, odnosno 10,84 posto. Osim njih, vrlo dobre rezultate za HNS su ostvarili Ivan Vrdoljak u četvrtoj izbornoj jedinici i međimurski župan Matija Posavec u trećoj izbornoj jedinici.

Na saboru HNS-a u travnju 1500 delegata odlučivat će između Vrdoljaka i Štromara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:07