Ivan Turudić: Marijanu i Mrčeli mjesto je u DSV-u

ZAGREB - Ivan Turudić, sudac zagrebačkog Županijskog suda koji je sudio otmičarima Zagorčeva sina te bio kandidat za predsjednika suda, izabran je danas sa sedam glasova za predsjednika Državnog sudbenog vijeća. Njegova protukandidatkinja Katarina Buljan s Vrhovnog suda dobila je tri glasa, a kako smo neslužbeno doznali, svaki je kandidat dao sebi glas.



Tajno glasovanje



Kako je nedavno istjecao mandat desetorici od 11 članova DSV-a, Sabor je nedavno tajnim glasovanjem birao između 31 kandidata za tijelo koje bira suce i nadzire njihov rad.



Znakovito je da su među kandidatima koji nisu izabrani bili i suci Marin Mrčela i Ranko Marijan, suci Vrhovnog suda koji uživaju veliki ugled u stručnoj i široj javnosti. Obojica su dobili po 40 glasova, a Krešimir Devčić, šef istrage i glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, dobio je samo četiri glasa.



No, nisu prošli ni prof. dr Branko Smerdel s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ni Petar Veić s Pravnog fakulteta u Rijeci i autor policijskih zakona. No, prošao je, primjerice, Branko Brkić, sudac Vrhovnog suda, koji je i na taj sud dospio bez podrške opće sjednice Vrhovnog suda. Ponovo su imenovani i Đuro Sessa i Miho Mratović.



Kritike na izbor sudaca




Sudac Marin Mrčela na godišnjem je odmoru izvan Hrvatske i nije htio komentirati svoj neizbor za člana DSV-a. No, Ivan Turudić, novi predsjednik, o neizboru Mrčele i Marijana rekao nam je:



- Oni i po svom stručnom i ljudskom habitusu zaslužuju biti članovi DSV-a, ali procedura izbora je jasna i demokratska. Ja ću se kao novoizabrani predjsednik zalagati da rad DSV-a bude još javniji i transparentniji. Smatram i da postupak izbora sudaca predugo traje, pa se tako događa da sudovi predugo ostaju bez sudaca - rekao je Turudić.



Na čelu saborskog Odbora za pravosuđe je Ana Lovrin, bivša ministrica pravosuđa. Iz Europe su u posljednje vrijeme stizale brojne kritike na izbor sudaca.



Znakovito je također da se pred DSV-om nikad nije našao nijedan prijedlog za postupak protiv sudaca Vrhovnog suda, pa ispada da suci tog suda nikad nisu počinili nikakve greške u svojem radu.



Dušan Miljuš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:17