HDZ-OV DOKUMENT O SANADEROVU BMW-U

Ivan Jarnjak je potpisao odluku o kupnji blindirane limuzine

Prema Ježićevu iskazu USKOK-u, HDZ je već bio naručio blindirani BMW 745 Li kad su mu se obratili Mladen Barišić i Franjo Tomić
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Potpis Ivana Jarnjaka nalazi se na stranačkom dokumentu HDZ-a u kojem piše: “11. veljače 2008. Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno donosi odluku o kupnji blindiranog vozila BMW”. Dokument, koji imaju i Državna revizija i Državno odvjetništvo, a do kojeg je došao i Jutarnji list, u suprotnosti je s dosadašnjim tvrdnjama Jarnjaka i ostalih HDZ-ovaca da o kupnji BMW-a za Ivu Sanadera 2008. nisu ništa znali.

Kad smo ga suočili s ovim dokumentom, Ivan Jarnjak je objasnio da ta odluka u Predsjedništvu nikad nije donesena, nego da ju je on potpisao naknadno, 2009., kad je u stranku došla Državna revizija.

Krivotvorenje

- Ta odluka nije bila na Predsjedništvu stranke 11. veljače 2008. Ja sam naknadno, na sugestiju Državnog ureda za reviziju, izradio odluku Predsjedništva o kupnji tog vozila - rekao je Jarnjak.

Drugim riječima, Jarnjak priznaje da je krivotvorio odluku Predsjedništva. Kazneni zakon u članku 312. krivotvorenjem naziva svako potpisivanje službene isprave koja ne odgovara istini (i njezino ovjeravanje službenim žigom).

- Ne bih to nazvao krivotvorenjem, ali da, odluka jest napisana kasnije. Napisana je samo zato da bi se upotpunila dokumentacija za Reviziju. U svim strankama je to tako. Kad dođe Revizija i nađe da nešto nedostaje, to se napiše naknadno. To je formalnost - kaže Jarnjak.

U HDZ-u ‘nisu znali’

Međutim, revizori su u odgovoru na naše pitanje opovrgnuli Jarnjakovu tvrdnju.

- Državni ured za reviziju ne predlaže niti sugerira retroaktivno sastavljanje isprava za već obavljene poslovne događaje. Isto nije učinjeno ni u reviziji HDZ-a - odgovorila nam je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnog državnog revizora zadužena za odnose s javnošću.

Podsjetimo, nakon kupnje novog blindiranog BMW-a u javnosti je izbio skandal jer je Sanader kao premijer od cijele države zahtijevao štednju u doba recesije, a sam je tada kupovao novi luksuzni automobil. Sanader se nije želio voziti u MUP-ovim službenim automobilima za štićene osobe. Svi drugi članovi HDZ-a kasnije su tvrdili da nisu znali da je za Sanadera kupljen novi BMW te da su to doznali tek nakon što su o tome počeli pisati mediji. Nakon Sanaderove ostavke i otvaranja istrage o korupcijskoj hobotnici otkriveno je da je BMW umjesto HDZ-a platio Robert Ježić, poduzetnik i Sanaderov prijatelj. On je trenutno u pritvoru, a USKOK ga sumnjiči da je kupnjom BMW-a za Sanadera dao mito kako bi od države, odnosno HEP-a, dobio popust na struju za svoju tvrtku Dioki.

Ježić je, međutim, prošloga tjedna da novi iskaz USKOK-u u kojem je otkrio dosad nepoznat podatak: prije nego što je s računa svoje luksemburške tvrtke platio centrali BMW-a u Njemačkoj 330.605 eura za Sanaderov novi auto, od Mladena Barišića dobio je istu tu svotu u gotovini. Zapravo, novac je prvo transferiran u Švicarsku da bi u Luksemburgu Ježić otvorio posebnu firma i to samo za ovu transkaciju, objašnjava izvor Jutranjeg.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Sve verzije priče o BMW-u iz usta članova HDZ-a

Kosor 2009: Stranka je sama platila auto

ožujak 2009.

Andrija Hebrang:

“Aferu oko BMW-a izmislila je oporba kako bi se osvetila premijeru zato što dobro vodi ovu Vladu i državu kroz krizu.”

ožujak 2009.

Jadranka Kosor:

“Slučaj BMW” je lansiran kako bi se obezvrijedio ulazak Hrvatske u NATO i Vladine antirecesijske mjere. (…)

Mi smo zapravo željeli uštedjeti novac poreznih obveznika jer je taj automobil kupila i troškove održavanja plaćala stranka. (…) To je iz proračuna stranke, to nije iz državnog proračuna.”

travanj 2009.

Ivo Sanader:

“Odluka o kupnji novog blindiranog BMW-a donesena je nakon ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića.”

srpanj 2009.

Branko Bačić:

“BMW je kupljen početkom 2008. po principu staro za novo.”

siječanj 2010.

Branko Bačić:

“Predsjedništvo HDZ-a nikad nije raspravljalo o kupnji BMW-a.”

studeni 2010.

Ivan Jarnjak:

“Plaćanje automobila obavljeno je prilikom povrata, ne prilikom preuzimanja. Kad je BMW stigao, na računu je pisalo da je ‘plaćen prema dogovoru’”.

siječanj 2011.

Jadranka Kosor

na upit je li Predsjedništvo HDZ-a raspravljalo o kupnji BMW-a: “Ne!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 03:08