ISTRAŽIVANJE HRT-A

Ivan Grubišić porazio bi Keruma, a Bernardić svog učitelja Bandića

 Damjan Tadić / CROPIX

Kad bi se danas održavali lokalni izbori, Zagrepčani bi za gradonačelnika izabrali Davora Bernardića, a Splićani Ivana Grubišića.

Pokazalo je to istraživanje HRT-a o sadašnjem razmišljanju birača u dva najveća grada - Zagrebu i Splitu.

Veza Bandića i HDZ-a

Prema istraživanju, građani bi u prvom krugu izbora za gradonačelnika Milanu Bandiću dali 25,7 posto glasova, a Davoru Bernardiću 21,9 posto. Bernardić bi u drugi krug ušao zbog glasova HNS-a i birača nezavisnih lijevo orijentiranih kandidata i vjerojatno pobijedio. Iako aktualni gradonačelnik i najjača oporbena stranka uporno negiraju vezu, čini se da Milana Bandića glasači HDZ-a ipak doživljavaju kao svog. Za njega bi glasalo 38 posto HDZ-ovih glasača.

Ankete ne idu u prilog ni SDP-ovu koalicijskom partneru HNS-u. Kada bi u izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu SDP umjesto HNS-a izabrao laburiste, osigurao bi većinu u Skupštini.

Bez konkurencije

Splićani bi pak u gradonačelničkoj fotelji najviše voljeli vidjeti svećenika u mirovini Ivana Grubišića. Budući da su njegovi protukandidati prilično neprepoznatljivi, pitanje je bi li mu itko od njih uopće u drugom krugu mogao parirati. Što se tiče gradskog vijeća, SDP bi u Splitu osvojio najviše mjesta. Kad su u pitanju gradski zastupnici, prema HRT-ovoj anketi SDP je u boljoj poziciji od rejtinga svojih gradonačelničkih kandidata, dok HDZ ima problema i s kandidatima i s rejtingom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:45