MISTERIOZNI SVJEDOK

ISTRAŽUJEMO: TKO JE HRVAT KOJEG POVEZUJU S MITOM ZA GADAFIJA? Šveđani tajno saslušali svjedoka u Zagrebu

U potpunoj diskreciji, Alf Johansson, glavni šef Posebnoga tužiteljstva za suzbijanje korupcije Kraljevine Švedske , u četvrtak je u pratnji dvojice švedskih policajaca, u zgradi zagrebačkoga Županijskoga suda na Zrinjevcu prisustvovao dvosatnom saslušanju svjedoka koji bi po švedskim informacijama mogao imati saznanja o jednoj od najrazvikanijih istraga koje tamošnje tužiteljstvo vodi.

Pravna pomoć

Riječ je o optužbama protiv švedske kompanije Countermine da je posao razminiravanja u Libiji 2008. osigurala podmićivanjem dužnosnika tadašnjeg Gadafijevoga režima . Tko je bio svjedok kojega je švedsko tužiteljstvo toliko željelo ispitati nismo uspjeli doznati, no riječ je o hrvatskome državljanu koji je poslovno surađivao sa tvrtkom Contermine, navodno i na njihovim poslovima sa Libijom i koji je u četvrtak iza zatvorenih vrata jedne od posebno ograđenih sudnica odgovarao na pitanja hrvatskoga istražnoga suca, a sve su slušali švedski tužitelj i policajci.

Johansson, de facto prvi čovjek državnoga tijela koje bi se moglo nazvati “švedskim Uskokom”, se u sudu na Zrinjevcu pojavio potpuno diskretno, te niti on niti njegova pratnja ničim nisu odudarali od drugih osoba koje su u to vrijeme prolazile kontrolu na sudskom ulazu. Tek nekoliko rečenica razmjenjenih sa policajcima na engleskom jeziku upućivale su kako je riječ o stranim državljanima. No, Johanssonov posjet radi zamolnice švedskoga pravosuđa za međunarodnom pravnom pomoći, već je mjesecima ranije dogovoren i sa predstavnicima suda, ali i sa Johanssonovim kolegama iz Uskoka.

Prema nalazima istrage tvrtka Countermine, koja je poslovala i u Hrvatskoj, četvoricu Libijskih dužnisnika, među kojima su i trojica časnika libijske vojske, pokušala je podmititi novcem, a za jednog od njih kupila bijeli BMW, po kojemu je slučaj i dobio značajan odjek u švedskim medijima. Tvrtka čiji je glavni proizvod stroj za razminiranje Oracle s Libijom je 2008. trebala sklopiti ugovor vrijedan desetorostruko više nego što je tvrtka zaradila 2007. godine. Riječ je o stroju koji je prema navodima nekih hrvatskih medija razvijen sajedničkom suradnjom švedskog Countermina, američke tvrtke Caterpillar i hrvatskog Brodarskog instituta.

Ugovor nije sklopljen

No, švedska tvrtka nikada nije dobila posao u Libiji. Naime, tadašnji direktor kompanije Christer Bergquist kritizirao Libiju i libijsku vladu izjavljujući da je zemlja korumpirana i da je Gadafi diktator. Te su izjave došle i do Tripolija. No, to je bio tek početak problema za Countermine. Naime, mediji su doznali da je kompanija u pokušaju da osigura ugovor navodno odlučila podmititi nadležnog libijskog dužnosnika bijelim BMW-om vrijednim oko 60.000 eura. Osim BMW-a, još troje je libijskih funkcionara trebalo dobiti ukupno 20.000 eura u gotovini. “Pokloni” su trebali osigurati posao kompaniji.

No, Libijci su se na kraju povukli i ugovor nikada nije sklopljen, a Countermine je zbog toga pretrpio gubitke i dio kompanije je 2010. otišao u stečaj. U Švedskoj je pokrenuta istraga o podmićivanju i prijevari, a na sudu su završili i vodstvo tvrtke i ulagači koji su šefove optuživali za lažno prikazivanje stanja kompanije.

U Hrvatskoj testirali stroj protiv mina

Tvrtka Countermine u Hrvatskoj je počela djelovati 2001. godine gdje im je je bilo pogodno tlo za testiranje novog stroja za razminiranje. Prema dostupnim podacima 2005. i 2008. godine uspjeli su pobijediti na natječajima za razminiranje. Godine 2008. tako su dobili ugovor za razniniranje 547 tisuća četvornih metara zemljišta. Prema neslužbenim informacijama jedan stroj Oracle prodan je i u Hrvatskoj ali domaće tvrtke za razminiranje njime nisu bile zadovoljne jer su smatrale da je preglomazan, troši previše goriva i preskup je. Godine 2009. Contermine kupila je švedsku tvrtku Scanjack, koja se najviše proslavila sa svojim istoimenim strojem za razminiranje. Tvrtka Scanjack u Hrvatskoj je prisutna od 1999. godine kada je u našu zemlju na testiranje dovezla prototip vozila za razminiranje. Ta tvrtka je u razdoblju od 2002. do 2007. godine sudjelovala u razminiranju nekoliko milijuna četvornih metara zemljišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:43