CROBAROMETAR>>>NOVA VLAST 60 DANA POSLIJE

Istraživanje: Za 46 % građana zemlja ide u dobrom smjeru, 40 posto ih je pesimistično

Zoranu Milanoviću veljača je obilježena proračunom i objašnjavanjem njegovih mjera. Nakon siječanjske renesanse s biračima, očekivano, potpora njegovoj Vladi blago se počela topiti. Donosi to posljednji Crobarometar, koji je provela agencija Ipsos puls, a objavio Dnevnik Nove TV.

Tako 46 posto građana misli da zemlja ide u dobrom, a njih 40 posto misli kako ide u lošem smjeru. Njih 14 posto ne zna u kojem smjeru ide država. Još prije mjesec pesimista je bilo 33 posto, a optimista 49. To je pad, ali i dalje unutar statističke pogreške.

Tri četvrtine SDP-ovih birača, ili 74 posto, i dalje vjeruje u smjer kojim ide Hrvatska, a tek svaki peti birač te stranke misli suprotno.

Zato tek svaki četvrti birač HDZ-a misli da zemlja ide u dobrom smjeru dok je to prije mjesec dana mislilo gotovo 40 posto birača. I tu se može iščitati blag pad potpore smjeru kojim ide Hrvatska.

Vlada i njezina politika i dalje uživaju potporu 60 posto birača dok je njih 28,4 protiv, a njih 13,7 posto ne zna. I tu je u odnosu na mjesec prije zamjetan lagani pad.

Birači vladajućeg SDP-a su sa 89 posto i dalje uz Vladinu politiku, 78 posto HNS-ovih birača podupire Vladu. Istodobno 57 posto HDZ-ovih birača je protiv Vladine politike, a tek njih 30 posto ih podupire. I tu je nakon izbora lagano došlo do korekcije, odnosno birači HDZ-a sad su sve kritičniji.

Gopodarsku politiku Vlade podupire 55 posto birača, baš kao i vanjsku. Socijalnu politiku podupire njih 51 posto, a financije i proračun 49 posto birača.

Veljača je bila i mjesec aktivne saborske rasprave. Možda i zato Sabor bilježi blagi rast, imali bi školsku ocjenu 2,6. Vlada bi školski dobila 3,1, a predsjednik bilježi blagi pad i školski bi bio ocijenjen sa 3,8.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:42