SERIJA POTRESA

ISTRAŽIVANJE SEIZMOLOGA 'Potres od 6,5 prema Richteru Zagreb može pogoditi već sutra'

Četvrti potres u samo tri dana, svi s epicentrom u blizini Zagreba, mogu biti najava jednog ili više mnogo snažnijih potresa, ali je moguće i da se radi smirivanju tla. U tome je, tvrde stručnjaci, najveća opasnost te prirodne pojave - ne može se predvidjeti niti jačina niti vrijeme kada će se potres dogoditi.

OPET POTRES U ZAGREBU! ČETVRTI OVOG TJEDNA 'Radi se o pojačanoj seizmičkoj aktivnosti'

Ipak, poznata je činjenica da se Hrvatska, a posebice Zagreb i njegova okolica, nalaze na seizmički aktivnom području.

- Sve je moguće. Najvjerojatnije je da će se za koji dan smiriti, ali nemože se isključiti da se radi o najavi nekog većeg potresa. Geološka i seizmološka istraživanja dala su projekciju o najvećoj jačini potresa koji bi mogao zadesiti Zagreb, a to je 6,5 stupnjeva prema Richteru ili čak nešto više. Međutim, takvi potresi se događaju svakih nekoliko stoljeća. Može se dogoditi sutra, a može i za 500 godina. Ipak, mislim da bi se Zagreb morao pripremati za nešto slabiji potres, do 6 stupnjeva po Richteru - upozorava profesor Marijan Herak s Prirodoslovno matematičkog fakulteta.

Podsjetimo, u srijedu je u 13.17 sati Zagreb je pogodio novi, četvrti potres. Epicentar je zabilježen kod Donje Bistre oko 18 kilometara sjeverozapadno od središta Zagreba.

Ipak, ovaj je potres bio nešto slabiji od prethodnih - magnitude oko 1. 8, a intenziteta između 2.5 do 3 stupnja po Richteru.

Prvi jači potres zabilježen je u noći s nedjelje na ponedjeljak, 39 minuta iza ponoći, s epicentrom u okolici Jablanovca u blizini Zaprešića. Jačina potresa bila je 2,7 stupnjeva po Richteru. Potres su sjetili građani Jablanovca i okolnih mjesta, sjeverozapadnog dijela grada Zagreba i Samobora.

U utorak su metropolu u razdoblju od dva sata uzdrmala dva potresa. Prvi jačine 3 stupnja po Richteru zabilježen je u 17:06 sati, također s epicentrom kod Jablanovca, a zatim u 19.16 sati nešto slabiji - 2,5 stupnjeva po Richteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:50