JOŠ 8 DANA DO IZBORA - EKSKLUZIVNO DONOSIMO

ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG: HDZ-u 41 mandat, Kukuriku 83

Samo u 5. jedinici HDZ vodi za 4 posto, a poljuljana je čak i njegova utvrda u 9. jedinici, gdje je izjednačen s Kukuriku koalicijom
 Goran Mehkek / Cropix

Šefica HDZ-a Jadranka Kosor dobro je napravila kad je odlučila biti vodeća u petoj izbornoj jedinici. Naime, to je jedina jedinica u kojoj HDZ ima prednost u odnosu na Kukuriku koaliciju i to samo od četiri posto. U svim ostalim izbornim jedinicama uvjerljivo vodi oporbena koalicija. Zanimljivo je da je čak poljuljana HDZ-ova utvrda - 9. izborna jedinica u kojoj je utrka HDZ-a i Kukuriku koalicije gotovo izjednačena. Omjer je 40,3 naprema 40,1 za HDZ.

Rezultati su to istraživanja koje je agencija Mediana Fides provela u razdoblju od 11. do 24. studenog na uzorku od 4000 ispitanika. U svakoj izbornoj jedinici anketirano je 400 ispitanika, a maksimalna pogreška uzorka na izbornoj jedinici iznosi +/- 4,9 posto.

Prema tom istraživanju Kukuriku koalicija osvaja ukupno 83 mandata, a HDZ upola manje - 41 mandat. Samo SDP-u pripao bi tako 61 mandat što je pet mandata više nego što je osvojio na izborima 2007. kada je prvi bio HDZ sa 66 osvojenih mandata. HNS-u bi po toj računici pripalo 15 mandata, IDS-u i HSU po tri mandata, te jedan nezavisnom kandidatu Josipu Kregaru. Na trećem mjestu našli su se Hrvatski laburisti Dragutina Lesara koji osvajaju 6 mandata, dok je četvrti s tri osvojena mandata HDSSB Branimira Glavaša. Isto toliko mandata osvaja i HSP.

Mandat HSP-u

Istraživanje pokazuje da u Sabor s jednim mandatom ulaze i HSS Josipa Friščića, zatim koalicija BUZ-PGS-HRS Ljube Jurčića, te HSLS Darinka Kosora. Jedan mandat i to u 10. jedinici uspjela je osvojiti i nezavisna lista dr. Ivana Grubišića.

U prvoj izbornoj jedinici, prema rezultatima Mediane Fides, Kukuriku koalicija koju predvodi prvi čovjek SDP-a Zoran Milanović osvaja 48,4 posto i osam mandata, dok je HDZ-u čiji je nositelj liste Gordan Jandroković pripalo 21,7 posto potpore i tri mandata. Treće mjesto i jedan mandat pripao je HSP-u. Četvrtu i petu poziciju zauzeli su HSLS i Hrvatski laburisti i to s podrškom od 6 posto što im je priskrbilo po jedan mandat. U prvoj jedinici najlošije su prošli HSS i Lista zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji su dobili samo po 0,9 posto.

Popijačeva 2 mandata

Ogromna razlika u korist Kukuriku koalicije je i u drugoj izbornoj jedinici gdje oporba osvaja 58,6 posto glasova, a HDZ svega 16,6 posto. Nositelj liste Kukuriku Zvonimir Mršić priskrbio je 10 mandata, dok se uzdanica Jadranke Kosor, ministar gospodarstva Đuro Popijač uspio izboriti tek za dva mandata. Treći u drugoj jedinici je HSS koji je sa 6,1 posto potpore osvojio jedan mandat. Četvrti su Laburisti s istom potporom i jednim mandatom, dok je HSP s 5,5 posto ostao bez mandata.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:18