NEVJEROJATNI REZULTATI

ISTRAŽIVANJE HAK-a Čak 93 posto Hrvata sebe smatra dobrim vozačima iako je njih 62 posto imalo prometnu!

Istraživanje provedeno na uzorku od 1211 ispitanika pokazalo je i da 71 posto njih čini razne prometne prekršaje
Zagreb, 220910.Mesnicka ulica.Povodom Europskog dana bez automobila voznja Mesnickom ulicom u sredistu grada je bila zabranjena.Na slici: policajac preusmjerava vozila.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski autoklub (HAK ) predstavio je danas rezultate istraživanja o navikama hrvatskih vozača koje je pokazalo da 93 posto ispitanika sebe smatra dobrim vozačem, no čak 62 posto njih imalo je prometnu nesreću.

Istraživanje provedeno na uzorku od 1211 ispitanika pokazalo je i da 71 posto njih čini razne prometne prekršaje. Među sedam posto onih koji za sebe procjenjuju da su loši vozači polovica ih je imala prometnu nesreću.

Predstavljajući rezultate, Nenad Zuber iz HAK-a rekao je kako je svrha bila utvrditi navike vozača, provjeriti vode li računa o sigurnosti prije vožnje i tijekom nje te jesu li svjesni da svojim ponašanjem mogu povećati svoju i tuđu sigurnost.

U istraživanju je izdvojeno nekoliko opasnih čimbenika, poput konzumacije hrane i pića, pušenja i umora, te zakonskom zabranjenih radnji, poput telefoniranja, slanja sms-poruka i vožnje pod utjecajem alkohola, koje ometaju vozača i mogu uzrokovati ozbiljne posljedice.

Mrtav pijan zaspao nasred Dalmatine: Vozač ga probudio i maknuo s autoceste

Po rezultatima istraživanja, vidljiva je razlika u tome kakvu sliku vozači imaju o sebi i kakvo je njihovo ponašanje u prometu, rekao je Zuber.

Istraživanje je pokazalo da više od dvije trećine vozača (71 posto) katkad ili često voze umorni, a 73 posto ih tijekom vožnje katkad pije.

Oko 63 posto anketiranih vozača jede dok vozi, 23 posto ih puši, a 21 posto katkad vozi pod utjecajem alkohola, upozorio je.

Čak 81 posto anketiranih vozača odgovorilo je da tijekom vožnje razgovara mobitelom, a među njima 25 posto to čini redovito ili često.

Među anketiranima koji sebe procjenjuju dobrim vozačima njih 54,6 posto ne poštuje prometne znakove, a nešto je više takvih (61 posto) među onima koji sebe procjenjuju lošim vozačima.

Kako tvrdi Zuber, sudionici ankete svjesni su da su odgovorno ponašanje i kultura povezani s opasnostima u prometu, to jest prometnim prekršajima i nesrećama.

Na ta su stajališta vjerojatno utjecale, rekao je Zuber, represivne i preventivne mjere. No, dodao je, u više odgovora pokazalo se da naši vozači ta stajališta nisu usvojili jer sebe i dalje smatraju dobrim i odgovornim vozačima iako je istraživanje potvrdilo da čine rizične i visokorizične protupropisne radnje.

Više od tri četvrtine ispitanika (80 posto) smatra kako je dobro imati dodatna osiguravateljska pokrića u slučaju nesreće, pet posto smatra kako to nije dobro, a preostalih 15 posto odgovorilo je kako ne zna. Na pitanje o tome ugovaraju li dodatnu policu osiguranja od nesreće, 47 posto vozača odgovorilo je kako ugovara, a 39 posto je ne ugovara, rekao je Zuber.

HAK je danas predstavio i projekt "Zonu", pokrenut u suradnji s Euroherc osiguranjem i Jadranskim osiguranjem - novi proizvod pomoći na cesti u slučaju nesreće ili kvara te dodatnog osiguranja vozača, suputnika i vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:49