REZULTATI DOSTAVLJENI JOSIPOVIĆU

Istraživanje Američke komore: Uvjeti poslovanja u Hrvatskoj sve gori, padaju već treću godinu

U Hrvatskoj su se osjetno pogoršali uvjeti poslovanja, a nelikvidnost, zakonodavstvo, spora administracija, korupcija, nedovoljna potražnja i financijska ograničenja glavni su nedostaci.
 Elvir Tabaković / CROPIX

U istraživanju Američke i Nordijske komore, u kojemu je sudjelovalo 87 tvrtki-članica obiju komora, od njih ukupno više od 200, ocijenjeno je da su se u posljednje tri godine u Hrvatskoj osjetno pogoršali uvjeti poslovanja, a nelikvidnost, zakonodavstvo, spora administracija , korupcija, nedovoljna potražnja i financijska ograničenja glavni su nedostaci.

Rezultati istraživanja dostavljeni su uredu hrvatskog predsjednika, veleposlanicima, a bit će i novoj vladi.

U istraživanju, koje je od travnja do rujna ove godine provela agencija Ipsos Puls, oko 50 posto ispitanih navelo je kako očekuje da će poslovna situacija u Hrvatskoj ostati ista i u tri mjeseca nakon istraživanja, dok ih se 76 posto izjasnilo da neće mijenjati cijene svojih proizvoda i usluga niti broj zaposlenih.

Među tri glavna ograničavajuća faktora poslovanja u Hrvatskoj njih 33 posto naveli su nelikvidnost, a po 26 posto zakonodavstvo i administraciju, dok su među tri glavne prednosti njih 62 posto navodili turistički potencijal, 61 posto geostrateški položaj i 40 posto kvalitetnu infrastrukturu.

Za njih 64 posto uvjeti poslovanja u zadnje tri godine su se pogoršali, i to za njih najviše, 77 posto, u rokovima plaćanja i nelikvidnosti.

Uspoređujući poslovne uvjete u Hrvatskoj s drugim zemljama u regiji, u kojoj posluje 67 posto ispitanih, 40% ih smatra kako je u Hrvatskoj najlošije, a tek 3 posto misli da je bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40