DOBIT ĆE OTKAZE

ISTRAGA U DRŽAVNOJ SLUŽBI Raskrinkano više od 70 djelatnika koji su tajili da su bili osuđeni, najviše ih je u MUP-u!

Svi razotkriveni državni službenici narednih će dana ostati bez posla

Nakon što je Jutarnji list ekskluzivno otkrio kako je u Ministarstvu poljoprivrede na rukovodećem radnom mjestu godinama radio čovjek pravomoćno osuđen za primanje mita, ministar uprave Arsen Bauk “preroštao” je cijelu državnu službu - i pronašao još 72 takvih službenika.

Riječ je o službenicima protiv kojih je sud donio pravomoćne presude i koji su prema Zakonu o državnim službenicima trebali dobiti otkaz, ali i dalje svaki dan dolaze na posao te primaju plaću i redovne naknade.

Fizički napadi

Najviše osuđivanih pronađeno je u MUP-u, njih 24, što i nije tako čudno s obzirom na to da je riječ o jednom od najvećih ministarstava, ali nije niti očekivano, s obzirom na to da je riječ o službi koja je provodila postupke protiv istih službenika.

Do podataka je ministar Bauk došao nakon što je OIB-ove, imena i prezimena te datume rođenja preko 52 tisuće državnih službenika poslao u Ministarstvo pravosuđa, kako bi ih oni provjerili u kaznenoj evidenciji.

Među osuđivanim službenicima najviše je bilo onih koji su dobili presude za nanošenje tjelesnih ozljeda - takvih je bilo 22 - dok je 20 njih osuđeno zbog izigravanja zabrane sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude.

“Želimo poslati poruku da se takve stvari u državnoj službi više ne smiju ponavljati”, rekao je ministar Arsen Bauk.

Načelno, brojka od 72 osuđivanih službenika i nije tako velika s obzirom na 52 tisuće činovnika - to zapravo znači da je u državnoj službi zaposleno 1,4 promila osuđivanih - no s obzirom na to da se tako nešto uopće ne bi smjelo događati, brojka je zabrinjavajuća.

Svih 72 službenika, doznajemo, u narednim će danima ostati bez posla, a Ministarstvo uprave većini institucija u kojima su ti ljudi otkriveni, već je poslala uvjerenja koja je dobila iz Ministarstva pravosuđa.

Obavezna prijava suda

Ostaje nejasno zašto državne institucije nisu takve službenike dosad otpustile, kao i pitanje jesu li uopće imale saznanja o njihovima krimenima.

Naime, u slučaju pravomoćno osuđenog rukovoditelja iz Ministarstva poljoprivrede, sud koji je donio presudu, taj dokument nije dostavio državnoj službi, što je prema Zakonu o kaznenom postupku bio dužan napraviti.

Sada treba vidjeti za koliko od ovih 72 otkrivenih službenika sudovi također možda nisu poslali presude u tijela državne uprave, a u koliko njih su one stigle, ali ih je netko odučio zanemariti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:39