AFERA 'FIMI MEDIA'

Istraga o Sanaderovim nalozima Barišiću širi se na BiH: Je li HDZ 1990. dobio 1,2 milijuna kuna iz 'crnih fondova' HDZ-a?

Istraga je još uvijek u fazi prikupljanja podataka, a Tužiteljstvo će biti obaviješteno ako se potvrdi sumnja na kazneno djelo
 Damjan Tadić / CROPIX

SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) počela je prikupljati podatke koji bi trebali pokazati je li stranka HDZ 1990. odnosno njen predsjednik Božo Ljubić doista dobio milijun i 200 tisuća kuna iz "crnih fondova" kojima je preko Mladena Barišića upravljao bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, potvrdila je glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija.

- To je faza prikupljanja podataka, a nakon toga će uslijediti njihova obrada i eventualno produbljivanje saznanja, izjavila je Kujundžija kako je u srijedu citira sarajevski Dnevni avaz .

Glasnogovornica krovne policijske agencije u BiH je pojasnila kako je temelj za ove predistražne radnje svjedočenje bivšeg HDZ-ova rizničara Barišića na suđenju Sanaderu u slučaju "Fimi media".

Barišić je u svom iskazu ustvrdio kako mu je Sanader osobno naložio da za potrebe HDZ 1990. osigura 1,2 milijuna kuna i da taj novac preda Boži Ljubiću .

SIPA je ovaj slučaj počela istraživati sukladno standardnim procedurama kojih se pridržava prikupljajući informacije iz različitih izvora pa i medija.

Kujundžija je kazala kako će, budu li prikupljene informacije koje ukazuju na počinjenje kaznenog djela, o tome izvijestiti Tužiteljstvo BiH koje će onda odlučiti o eventualnoj daljnjoj istrazi.

Božo Ljubić je Barišićeve tvrdnje ranije odlučno zanijekao tvrdeći kako ni on niti HDZ 1990. nisu dobili nikakav novac iz "crnih fondova" zbog kojih se sudi Sanaderu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04