Istjecanje amonijaka uzrokovalo pomor riba na Kupi

PETRINJA - Mučan prizor na stotine mrtvih riba koje plutaju površinom Kupe zgrozile su petrinjske ribiče u nedjelju ujutro.



Prema prvim procijenama ipak je došlo do istjecanja amonijaka u odvodni kanal koji je nakon slijevanja u Kupu, u predjelu između petrinjskog Kupališta i Krnice izazvao ekoincident.



Veliki pomor ribe praćen pjenom i nesnosnim smradom karakterističan za plin amonijak prvi su uočili ribiči koji su odmah izvjestili Županijski centar 112 i bacili sumnju na tvornicu Gavrilović.



Nakon obavljenog očevida vodopravni inspektor uzeo je na analizu uzorke vode, mulja i riba iz kanala na kojem je uočeno onečišćenje te su poslani na analizu radi utvrđivanja uzroka pomora ribe i izvora onečišćenja vodotoka. A prvi rezultati upućuju kako je veliki pomor ribe uzrokovao amonijak. Pjena i miris na kanalu su nestali, a mjerodavne službe provode detaljnju istragu.



- Ne želim nikoga javno pozivati na odgovornost dok ne dobijem čvrste dokaze. Incident ispituje i krim policija i ako utvrde kaznenu odgovornost podignut će kaznenu prijavu na osnovu koje ćemo tražiti naknadu štete od zagađivača.



Pokušat ćemo izbjeći sudski proces te nagodbom osigurati naknadu štete, kazao je Mladen Orlić, predsjednik Športskog ribolovnog društva „Štuka“ koja je ovlaštenik ribolovnog prava na zagađenom području.



Udruga „Štuka“ formirala je svoju komisiju koja utvrđuje razmjere pomora ribe, ali do sada su tek djelomično obradili područje jer zbog dubine i zamućene rijeke Kupe ne mogu vidjeti da li na dnu ima mrtve ribe. Komisija je procijenila da je došlo do pomora deset vrsta ribe, a o kojoj dužini je riječ znat će se nakon što petrinjski ronioci pregledaju dno.



- Ovo je prvi ekološki incident u kojem je stradala velika količina ribe nakon Domovinskog rata. Nije samo šteta učinjena ribi nego i trogodišnjem mlađu, pticama, zmijama i drugim životinjskim vrstama, a oporavak od učinjene štete čekat će se godinama, dodao je Mladen Orlić, bivši sudski vještak za naknadu štete.



 Iz tvrtke Gavrilović, na koju su Petrinjci odmah posumnjali da je uzrokovalo pomor ribe oglasili su se dan nakon incidenta.



- Primili smo dojavu o zagađanju rijeke Kupe i pomoru sitne ribe na mjestu izlaska kolektora u Kupu kojeg osim Gavrilovića koristi i dio grada Petrinje. Stručne osobe iz Gavrilovića su odmah po dojavi obišle pogon te sa sigurnošću utvrdile da u Gavriloviću nije došlo do havarije jer bi se u protivnom odmah počeo primjenjivati plan intervencije o zaštiti okoliša i operativni plan interventnih mjera za sprečavanje iznenadnog zagađenja vode predviđenih za takve situacije. Kad prikupimo sve relevantne informacije obavijestit ćemo javnost o svim novim saznanjima, priopćeno je iz Gavrilovića.





Sanja Blažević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 04:56