PRANJE NOVCA

ISTINA O FIKTIVNIM TVRTKAMA Nemaju poslovnog prostora, za njih radi jedan zaposlenik, a u dvije godine uprihodili 300 milijuna kn!?

Zagreb, 040416.Sjediste MUP-a, Heinzelova.Nepoznati pocinitelji provalili su u Ured nacelnika sluzbe organiziranog kriminala u zgradi MUP-a u Heinzelovoj ulici.Na fotografiji: ulaz u zgradu stepenistem.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 EPH / CROPIX

Zagrebačka tvrtka Gold Box d.o.o. bila je specijalizirana za otkup većih količina plemenitih metala, a u dvije godine prijavila je prihod veći od 300 milijuna kuna. Uspjelo joj je to sa samo jednim zaposlenim u prvoj godini poslovanja, 2013., a u drugoj godini, 2014., bez zaposlenih, i to na adresi na zagrebačkoj Peščenici gdje nismo našli ni natpis tvrtke na portafonu, kamoli poslovni prostor, a mail koji smo im poslali na službenu adresu vratio nam se jer adresa nije aktivna, pisao je Jutarnji list krajem kolovoza 2015. godine kad se počelo sumnjati da je ta tvrtka na vrhu piramide tzv. kružnih prijevara.

Pažnju poreznika privukli su milijunski zahtjevi za povrat PDV-a koje su te tvrtke predavale na temelju također visokih višemilijunskih prihoda. Poreznici su uspjeli zaustaviti neke od povrata PDV-a, a među tim tvrtkama ima i onih koje su zbog toga pokrenule upravne postupke. Gold Box je, primjerice, 2013. godine prijavio prihod od 254,5 milijuna kuna, rashod od 251,5 milijuna te dobit od 2,9 milijuna kuna. Sljedeće godine, 2014., prijavili su prihod od 48,5 milijuna kuna, rashod u visini od 50,8 milijuna kuna te su godinu okončali s gubitkom od 2,3 milijuna kuna. U tom su se razdoblju kao osnivači i direktori smijenila četvorica slovenskih državljana, a tvrtka je u registru promijenila tri adrese. Tvrtka je imala službenu internet stranicu na kojoj se navodilo da nudi “veleotkup svih vrsta proizvoda od zlata, srebra i platine u bilo kakvom stanju, a otkupljuju i dijamante” te da se profesionalna analiza kvalitete plemenitih kovina vrši u njihovu laboratoriju u Zagrebu. Tvrtku su prvu godinu osnovali i vodili Matevž Šinkovec, koji se spominje u slovenskim medijima kao vjenčani kum i poslovni partner Jure Jankovića, sina ljubljanskoga gradonačelnika Zorana Jankovića, te Andrej Lah, nekadašnji član Uprave Hypo banke. U međuvremenu su tvrtku preuzeli također slovenski državljani Peter Brumnić i Rok Gale, koji se u registru trenutačno vode kao osnivač i direktor. Ta je tvrtka poslovala, među ostalima, i s tvrtkom Palić Aurum, a tvrtka Palić Aurum poslovala je također s nizom dobavljača. I tako su se, primjerice, razgranali poslovi, a poreznici su te godine porezne nadzore u tim tvrtkama otvarali jedan za drugim. Jer, izlazne račune je, primjerice, tvrtka Palić Aurum za prodaju zlata, među ostalima, fakturirala i Gold Boxu, a vrijednost tih računa iznosila je čak 276,9 milijuna kuna.

Pod lupom poreznika se 2013., kad su krenuli u istragu, našao niz tvrtki: 5R, Gold Box, Palić Aurum, Watch Avenue, Krial, Lumina metal, Adria metali, Iliev metali, Srce metala, Tomati glas, Insula Brač. i Ekološki otpad. Poreznici su posumnjali da je većina tih tvrtki u mreži navodno fiktivna te da su fiktivni i poslovi za koje su iz proračuna neke od njih dobile i povrat poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:31