ZADNJI DAN

ISTEKAO MANDAT POVJERENSTVU ZA SUKOB INTERESA Za novu predsjednicu predložene su Dalija Orešković i Nataša Novaković

Davorin Ivanjek i Dalija Orešković
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Dalija Orešković i njezin tim u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa danas odrađuju zadnji dan petogodišnjeg mandata, a Sabor im neće na vrijeme izabrati nasljednike.

To znači da u ponedjeljak 12. veljače Povjerenstva do daljnjeg praktički više neće biti, jer postojeći zakon ne predviđa mogućnost da sadašnje Povjerenstvo nastavi obavljati posao i nakon isteka mandata dok Sabor ne izabere novo.

Odgoda

Iako je ovih dana najavio da će Sabor do kraja tjedna izabrati pet članova novog povjerenstva, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić jučer popodne “okrenuo je ploču” te novinarima rekao da će Sabor o novim članovima raspravljati i odlučivati u drugoj polovici idućeg tjedna. HDZ kao glavna stranka vladajuće koalicije posao potreban za izbor novog povjerenstva nije obavio na vrijeme, iako su intervjui s kandidatima pred nadležnim saborskim odborom provedeni još u jesen lani. Kako neslužbeno doznajemo, predstavnici kluba HDZ-a ni s koalicijskim partnerima, a kamoli s oporbom do jučer popodne nisu obavili ozbiljnije razgovore o tome kojih bi pet kandidata od 28 prijavljenih trebalo biti izabrano.

Uža lista

Danas ujutro najavljena je sjednica Odbora za izbor i imenovanja koji bi Saboru trebao predložiti užu listu od devet kandidata, od kojih bi Sabor izabrao pet.

Za novu predsjednicu Povjerenstva predložene su Dalija Orešković i Nataša Novaković.

Orešković je jednoglasno izabrana za kandidatkinju.

Za članove su predloženi: Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Leković, Tatjana Vučetić, Antonija Petrišučić, Duje Prkut i Dragan Zelić.

Nije prošao prijedlog SDP-a kojeg je iznio Arsen Bauk da se Saboru predloži samo pet kandidata koliko ih se bira za članove Povjerenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:45