KRAJ SURADNJE

ISTEKAO IM UGOVOR Petrova više neće čuvati General Security, iako je šef tvrtke snažno podržavao Most oko preuzimanja MUP-a

Enimark Ponjević u utorak je objavio: Policija je softverom I2 nadzirala sve kontakte Petrova...
 Darko Tomaš / EPH

"Bertina je koristio resurse MUP-a u stranačke svrhe...", početak je statusa koji je na osobnom profilu društvene mreže u utorak objavio Enimark Ponjević, vlasnik tvrtke General Security, koja od sredine prosinca besplatno pružala zaštitarske usluge Mostu te štitila Božu Petrova. Danas je, međutim, Most objavio kako od sutra (petak) ističe ugovor s General Securityjem.

Dan ranije glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja izjavio je na televiziji da PNUSKOK prati njihova čelnika Božu Petrova te na odgovornost pozvao ministra Ranka Ostojića i čelnog čovjeka PNUSKOK-a Marija Bertinu. Ministar policije Ostojić žestoko ga je navečer demantirao, što je i ponovio jučer na konferenciji za novinare na kojoj je prozvao ljude okupljene oko spomenute zaštitarske kuće u kojoj je savjetnik Smiljan Reljić, devedesetih prvi čovjek obavještajnih službi.

- Je li Smiljan Reljić reforma za koju se Petrov zalaže? - poručio je ministar Ostojić s tiskovne konferencije. Reljić mu, pak, u razgovoru za Jutarnji list uzvraća da "zlorabi funkciju ministra unutarnjih poslova kako bi dezinformirao i obmanuo hrvatsku javnost i na taj način vlastitoj političkoj opciji priskrbio određene poene". Glasnogovornik Mosta Grmoja također se pita zašto ministar Ostojić tako burno reagira te nam je pojasnio da osobne sumnje temelji na anonimnoj predstavci koja je, kako je rekao, dostavljena i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

U utorak popodne vlasnik zaštitarske tvrtke Ponjević u statusu na Facebook profilu pojašnjava: "Prije dvadesetak dana (Bertina) je dao usmeni zahtjev službenicima Službe kriminalističko-obavještajne analitike da koristeći analitički softver "I2" naprave analizu kontakata Bože Petrova. Uvidom u I2, odnosno u sve dosad izlistane telefone koji se pohranjuju u tu bazu podataka i druge otvorene izvore koji se pohranjuju u tu bazu, napravljena je analitička obrada kontakata Petrova pod nazivom "Politička hobotnica Bože Petrova".

Pokušali smo jučer stupiti u kontakt s Ponjevićem, ali nije se odazivao na naše pozive. Savjetnik u njegovoj tvrtki Reljić rekao nam je da je siguran da Ponjević te informacije nije "isisao iz prsta", ali da ne zna konkretne detalje. No, na Ponjevićevu profilu očita je podrška koju posljednjih mjesec dana u statusima, otkako je počeo s njima suradnju, pruža Mostu, posebice oko preuzimanja MUP-a i SOA-e. Ponjević se na osobnom profilu zalaže da bi taj resor trebao pripasti Mostu jer navodi: "Dati HDZ-u MUP je isto kao i dati narkomanu da čuva apoteku... MOST to ne smije dozvoliti niti po cijenu nesastavljanja vlade, pa neka narod na novim izborima odluči hoće li dati povjerenje doktoru ili narkomanu. Samo naprijed, Grmoja!!!".

Grmoja nam je jučer demantirao da je zainteresiran za preuzimanje funkcije ministra unutarnjih poslova. - Nisam, nisam. Ja se vraćam u Metković na mjesto dogradonačelnika - rekao je Grmoja. Neslužbeno doznajemo u HDZ-u da im je to prvi glas da bi Grmoja bio kandidat za ministra unutarnjih poslova. - Ta petarda! Ma ne. Nije se o tome razgovaralo - rekao je u čudu naš izvor u HDZ-u.

Grmoja, pak, smatra da je njegova pozicija takva da "svima može sve reći" te da im to najviše i smeta. Također nam je rekao da informaciju o analizi mreže ljudi s kojima Petrov komunicira nije dobio od vlasnika zaštitarske tvrtke Ponjevića, već od osobe čije ime ne želi otkriti. - U USKOK-u sam dao sve podatke o osobi koja mi je to rekla - istaknuo je Grmoja, koji je onda sam zaključio da u konačnici od svega toga neće biti ništa, kao niti od jedne od takvih istraga. - I mi u Mostu se onda čudimo zašto ni jedna opcija, ni SDP a ni HDZ, nije pristala tijekom razgovora na uvođenje civilnog nadzora nad službama - zaključuje Grmoja.

Također dodaje da vlasnik zaštitarske tvrtke Ponjević i njegov suradnik Reljić nisu kandidati u njihovim kadrovskim križaljkama. - S njima surađujemo samo sada - kazao je. Podsjetimo da je Most spomenutu zaštitarsku tvrtku angažirao sredinom prosinca kako bi pripazili na stranačke prostorije u Smičiklasovoj ulici dok traju pregovori s HDZ-om i SDP-om. Angažirali su ih kad je svima promakao građanin koji je ušao u središnjicu na pregovore iako ne pripada niti jednoj od tri strane.

Kad smo Ponjevića tada kontaktirali, rekao nam je: - Prijatelji smo s Petrovom i drugima u Mostu, podržavamo ih i želimo im pomoći da se dogovore u miru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:15