NA KORAK DO CILJA

'ISPUNILI STE SVE UVJETE ZA ULAZAK U EU!' Jutarnji dobio uvid u zadnji izvještaj monitoringa Hrvatske

Povjerenik Fule će u utorak i službeno predstaviti izvješće u Zagrebu na posebnoj sjednici Vlade

Europska Komisija je završila izradu posljednjeg izvještaja monitoringa Hrvatske kojim se potvrđuje da su ispunjeni svi uvjeti za ulazak u punopravno članstvo u EU, uključujući i deset nedostataka koje je Komisija u prethodnom sveobuhvatnom izvješću monitoringa u listopadu prošle godine identificirala. Sadržaj ovog poslednjeg izvješća na 15 stranica je sada u takozvanoj pisanoj proceduri usvajanja u Europskoj Komisiji.

Prema toj proceduri u utorak u 10 sati prije podne će se izvještaj i formalno usvojiti a povjerenik Europske Komisije Štefan Fule će u Zagrebu, na posebnoj sjednici Hrvatske vlade sazvanoj za tu prigodu, predstaviti to izvješće.

Ovaj izvještaj, u čiji je nacrt Jutarnji list imao uvid, nije čak izazvao neku posebnu pozornost ili iščekivanje u Bruxellesu jer je sadržaj manje više već dugo poznat. Izvještaj potvrđuje da je Hrvatska ispunila sve uvjete koje je trebala te da u nekim područjima mora nastaviti posao kako bi se neke tehničke stvari dovršile prije 1. srpnja kada Hrvatska stupa u punopravno članstvo u EU.

Komisija ovim izvještajem potvrđuje da je Hrvatska ispunila uvjete vezane za preustroj brodogradilišta, našla rješenje za privatizaciju Brodosplita i Brodotrogira što je odobrila i Europske Komisija i ima plan za dovršetak procesa preustroja brodogradilišta u potpunom skladu sa pravilima Europske unije .

Također se potvrđuje da je ispunjen i uvjet vezan uz pitanje spriječavanja sukoba interesa time što je osnovana i počela s radom agencija za sukob interesa. Hrvatska također nepovratno ispunjava i uvjete vezano za vladavinu prava, borbe protiv korupcije, suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima, reformu policije i druge uvjete koje je tzražila Europska Komisija putem 10 točaka iz prijašnjeg sveobuhvatnog izvješćaa o monitoringu.

I za one uvjete koje Hrvatska nije do ovog trenutka ispunila 100 posto Komisija, kao što je vidljivo u izvještaju, smatra da nema sumnje da su poduzete sve mjere kako bi se osiguralo da se oni ispune u predviđenom roku. To se prije svega odnosi na dovršetak izgradnje graničnog prijelaza kod Neuma i prijevoda pravne stečevine Europske Unije. Čak i za dva ova uvjeta se može reći da ih je Hrvatska ispunila onako kako je traženo ranijim izvještajem monitoringa jer je ostalo dovoljno vremena da se posao dovrši prije članstva, do kada je zadnji rok za ispunjavanje tih uvjeta. No Komisija nema nikakvih sumnji da će se i to ispuniti jer je ritam rada takav da je samo pitanje tjedana kada će se i konačno završiti preostali posao.

Nakon ovog izvještaja Europska Komisija neće više izdavati nikakav izvještaj o napretku Hrvatske, niti prije niti nakon članstva. Međutim Hrvatskoj će poručiti da mora nastaviti provoditi i dalje reformu pravosuđa, osiguravati vladavinu prava i nastaviti brobu protiv korupcije. Između ostalog to je i za Hrvatsku važno jer ju nakon ulaska u punopravno članstvo Europske unije čeka ispunjavanje uvjeta za ulazak u Schengen.

A ti uvjeti se prije svega tiču, ne samo nadzora graničnih prijelaza već o vladavine prava i , kao što smo vidjetli u primjeru Bugarske i Rumunjske, borbe protiv korupcije.

Diplomatski izvori u Bruxellesu su rekli da će ovaj izvještaj poslužiti bez sumnje kao konačni dokaz Njemačkoj, Nizozemskoj i Danskoj da je Hrvatska apsolutno spremna za članstvo te da više nema razloga za odgađanje ratificiranja pristupnog Ugovora. Očekuje se da će Njemačka najvjerojatnije biti zadnja koja će ratificirati naš pristiupni Ugovor i to će vjerojatno učiniti početkom svibnja. Procjena je također da ovaj izvještaj Komisije ne ostavlja nikakve dileme oko toga da se prema Hrvatskoj ne moraju koristiti njikakve mjere monitoringa nakon članstva, osim onih koje se odnose na ispunjavanje kriterija za ulazak u Schengen. A Hrvatska vlada, kako je rekao i sam njen Predsjednik Zoran Milanović , je upravo ulazak u Schengen postavila kao glavni prioritet nakon ulaska u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:30