AFERA HIPOKRAT

ISPOVIJEST OPTUŽENE LIJEČNICE 'Uzela sam dva bona po 500 kn. Velike ribe uzimaju tisuće eura'

 Vlado Kos / Cropix;

- Zabranite dolazak farmaceutima u liječničke ordinacije, tek tada će se nešto promijeniti. Sada, unatoč optužnici, sve je isto i posao se vodi kao i dosad.

I dalje nam dolaze prodavači - kaže jedna od obiteljskih liječnica koja je na popisu 364 liječnika koje je USKOK optužio za primanje mita od tvrtke Farmal kako bi propisivali njihove lijekove.

- Farmaceutske kuće i dalje nas vrbuju, a mi smo zapravo bespomoćni - tvrdi liječnica koja se Jutarnjem anonimno javila kako bi, kaže, konačno netko do kraja stao u obranu optuženih kolega.

‘Koruptivna putovanja’

Tvrdi da ona, ali i drugi kolege s popisa proživljavaju pakao i neviđenu sramotu, i to mnogi zbog jednog ili dva bona za trgovačke lance po 500 kuna, a korupcija u zdravstvu velikim ribama omogućava da i dalje uživaju u svim pogodnostima koje im farmaceuti nekažnjeno nude. Oni i dalje putuju po svjetskim kongresima i egzotičnim lokacijama, koje u međusobnom žargonu nazivaju “koruptivna turistička putovanja”.

Problem su veliki

- Ja sam možda pogriješila i neka me, ako je to istina, kazne, ali zar nije sramota da sam u istom košu s nekim tko zarađuje deset tisuća eura godišnje sa strane samo od promocije lijekova - pita.

A kako je zapravo sve to izgledalo? Liječnica kaže da predstavnici inteligentno navlače liječnike. Sitni pokloni, ugodan prijateljski razgovor.

- Ne shvaćam što sam loše učinila. Nikad nisam propisala lijek koji nije namijenjen za svakog pacijenta pojedinačno. Pogotovo kad je riječ o Farmalu. Pa oni su bili najjeftiniji na tržištu. Dok nije dignuta optužnica, mislila sam da ustvari radim nešto dobro jer sam propisivanjem njihovih lijekova štedjela novac, a da drugi kolege koji propisuju skuplje rade pogrešno - kaže nam kroz suze.

Srž problema su, dodaje, velike farmaceutske kuće. One, tvrdi, imaju puno ozbiljnije poklone i putovanja od Farmalovih.

‘Prepisali’ pravila

- Godinama sam u sustavu, sigurna sam da je Farmal ribica u tom poslu, oni su samo ‘prepisali’ pravila poslovanja većih igrača - tvrdi.

Ne vidi razloga da predstavnici farmaceutskih kuća uopće smiju posjećivati doktore.

- Što će mi njihovi posjeti? Svi lijekovi koje je odobrio HALMED su kvalitetni i ne treba me stalno netko dodatno uvjeravati da je njihov lijek bolji. Uzimaju nam radno vrijeme i doveli su nas do ove grozne situacije - kaže i dodaje da postoji ogroman broj liječnika koji i po pet puta godišnje odlaze na atraktivne lokacije, a nisu na popisu optuženih.

Čista korupcija

Najvećim problemom smatra predavanja na koja farmaceuti pozivaju liječnike.

- Postoje liječnici koji uz svoju mjesečnu plaću jednom tjedno drže predavanje za neku farmaceutsku kuću i za to dobiju honorar od 7 tisuća kuna po predavanju. Pa to je 28 tisuća kuna na mjesec. A vjerujte znam za takav konkretni primjer - uvjerava nas.

To izgleda tako, kaže, da uglavnom bolnički liječnik satima priča o određenom lijeku - da je vrhunski, najbolji i da ga svi trebaju prepisivati. To je čista korupcija, zaključuje.

- Još jednom molim da nas svi puste na miru, da propisujemo najjeftinije lijekove, a ne da mi, mali miševi koji smo dobili tisuću kuna, završavamo u novinama kao najveći kriminalci i rušitelji sustava - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:46