FRA ŠIME EKSKLUZIVNO ZA SLOBODNU

ISPOVIJEST NAJPOZNATIJEG FRATRA 'Nisam lopov, služim mise i čuvam crkvene milijune'

Najpoznatiji fratar u Lijepoj našoj na sud je došao bez pratnje odvjetnice
Split, 061014.Zupanijski sud u Split. Nastavak sudjenja bankarici Jasmini Bilonic i fra Simi Nimcu za prodaju crkvenog zemljista.Na fotografiji: Fra Sime Nimac.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Bašić / CROPIX / CROPIX

Neki misle da više nisam svećenik, no u Karinu, gdje sam 2012. godine prebačen iz Baške Vode, uredan sam član franjevačke zajednice, svaki dan govorim misu i vodim samostanski život – “ispovjedio” se tako u srijedu Slobodnoj Dalmaciji 37-godišnji fra Šime Nimac.

Fratar o kojemu već dulje vrijeme bruji cijela Hrvatska i pobožno, kao da sluša nadahnutu misu, prati svako suđenje fra Šimi “nazionaleu” i atraktivnoj plavokosoj bankarici, otvorio se Slobodnoj Dalmaciji nakon još jedne sudske runde u kojoj je ostao na nogama – davanja svjedočkog iskaza na Trgovačkom sudu u Splitu.

Riječ je o parnici u kojoj njegova bivša Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Bast – Baška Voda traži poništenje kupoprodajnog ugovora kojim je 2012. za 1,3 milijuna eura prodao 39 tisuća kvadrata župnog negrađevinskog zemljišta u Baškom Polju tvrtki “Sunčani Bast”. Sa župnog je računa, prema optužnici, podigao 9,8 milijuna kuna, zbog čega je u kaznenom postupku na Županijskom sudu u Splitu, s bankaricom Jasminom Bilonić, osuđen za pronevjeru.

Najpoznatiji fratar u Lijepoj našoj na sud je došao bez pratnje odvjetnice, pun samopouzdanja i s jakim stavom koji nimalo ne otkriva da ga se proziva da je počinio kriminalno djelo i iznevjerio sveto povjerenje svoje majke Crkve.

– Izvrsno se osjećam jer na sudu iznosim istinu. Ljudski nije lako biti u situaciji u kojoj se nalazim, ali znam da sam sve radio na dobrobit župne zajednice, da me narod i danas podržava i da će, na zadovoljstvo svih, svi problemi biti riješeni. Jer sve sam radio uz suglasnosti svojih naređenih i u dogovoru s njima i samo bi luđak prodavao župno zemljište da bi otuđio novac – rekao je fra Šime.

– Moja je nakana bila od tog novca proširiti crkvu svetog Nikole na rivi u Baškoj vodi, koja je spomenik kulture, i za to sam ishodio sve potrebne dozvole, no nakana drugih nije bila takva. I tu sam ja ispao žrtva – ispričao je fra Šime.

U sudnici je na pitanja odvjetnika Župe odgovarao jasno i sigurno, ni u jednom trenutku nije davao do znanja da bi se niti malo mogao zbuniti.

Sutkinji Trgovačkog suda kazao je kako nakon dolaska u Bašku Vodu 2009. godine na računu Župe nije našao novac od župne kuće prodane godinu dana prije.

Nastavlja smireno da je želja župljana i svećenika rođenih u Baškoj Vodi bilo proširenje crkve i da je za financiranje tog projekta vrijednog 800 tisuća eura 2011. godine dobio usmenu suglasnost splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, kao i pismenu podršku svojeg nadređenog, provincijala Željka Tolića.

Radi dogradnje crkve, Općina Baška Voda izmijenila je Prostorni plan, a zatim je fra Šime Nimac dobio i rješenje Konzervatorskog odjela jer je crkva sv. Nikole zaštićeni spomenik kulture.

S oltara je potom svoje vjerne župljane izvijestio da treba pronaći kupca za župno zemljište.

– Kada je u svibnju 2012. godine sav kupoprodajni iznos uplaćen na račun Župe, obavijestio sam provincijala da sam dobio sve dozvole i osigurao sredstva, te sam dobio odgovor da prije nastavka projekta pričekam potvrđenje jer u srpnju slijede promjene u župama.

U međuvremenu sam svu dokumentaciju za dogradnju crkve predao Nadbiskupiji, koja je izdala dokument da se može početi s radovima. Nije mi palo na pamet da u Baškoj Vodi neću dobiti drugi mandat, a onda su me fratri počeli upozoravati da neću biti potvrđen.

Na početku sam mislio da su to samo ćakule. No, do mene je dolazilo sve više glasina i jedan fratar me je upozorio da osiguram novac za gradnju crkve da se ne bi dogodio slučaj kao sa župnom kućom – da župnik bude premješten, a da novac potom nestane – rekao je fra Šime za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 16:52