PAD BIVŠEG ŠEFA HGK

ISPOVIJEST NADANOVE SURADNICE ‘Vidošević se slomio i počeo plakati: Ja sam im meta’

Sat vremena nakon što je novinarima izjavio ‘Muž uvijek posljednji sazna’, Vidošević je otišao kod suradnice Vesne Rodić i rekao joj: ‘Zdenka me neće odati, ali bojim se Komeričkog, on ima ženu i dijete i zbog njih bi mogao pričati’
 Ronald Goršić/CROPIX

Nakon pet mjeseci u Remetincu, bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević nedavno je pred okupljene novinare izašao dobro raspoložen. Vidošević je bio vrlo optimističan i kada je uhićena njegova najbliža suradnica Zdenka Peternel.

- Suprug posljednji sazna -rekao je Vidošević na press konferenciji koja je sazvana nakon što se afera Remorker tek počela odmotavati.

Je li Nadan Vidošević zaista uvjeren u svoju nevinost ili je, pak, riječ o čovjeku čeličnih živaca kojega ništa ne može izbaciti iz ravnoteže, pa čak ni činjenica da se obruč USKOK-ove istrage vrlo brzo stiskao oko njega? Moguće ništa od navedenoga.

Drugo lice

O drugom licu Nadana Vidoševića svjedočila je u USKOK-u njegova bliska suradnica Vesna Rodić, koja je osumnjičena da je izdala fiktivnu fakturu da bi Kraševim novcem kupio bager za svoje imanje u Gorskom kotaru.

Sastanak s Vidoševićem dogodio se 18. listopada prošle godine u uredu njezine agencije za nekretnine.

Vidošević je tamo stigao s konferencije za novinare na kojoj je, dan poslije uhićenja njegove desne ruke Zdenke Peternel, javnost pokušao uvjeriti kako on s tim nema veze i kako je sve posve u redu. - Suprug uvijek posljednji sazna - rekao je Vidošević.

Kada je ušao u ured suradnice Vesne Rodić, tu je bila i njegova supruga Ina, brat Zdenke Peternel i njezin odvjetnik.

U tom intimnom društvu, daleko od kamera, Vidošević se slomio.

‘Ja sam za sve kriv’

- Govorio nam je: ‘Ja sam za sve kriv. To je sve zbog mene. Puca se na mene. Ja sam cilj’ - prepričala je Vesna Rodić istražiteljima neobičnu epizodu koja se odvijala nakon što su uhićeni Zdenka Peternel i Davor Komerički.

Vidošević se tada otvorio svojim suradnicima. I - tvrdi Vesna Rodić - počeo plakati.

- Vidošević je rekao kako je siguran u Zdenku da ga ona neće odati te da će joj financijski pomoći koliko god bude trebalo. Međutim, bojao se da ga ne otkuca Dado Komerički. Rekao je: ‘Bojim se Komeričkog, on ima ženu i djecu pa bi zbog njih mogao nešto reći’ - ispričala je Vesna Rodić.

Ona je vrlo dobra prijateljica Zdenke Petrenel pa joj je išla u posjet u Remetinec dva puta tjedno. Vidošević i supruga Ina su se, kako je svjedočila Vesna Rodić, gotovo svakog dana raspitivali kako se Zdenka drži.

Tajni sastanci

- Zdenka Peternel bila je jako odana Vidoševiću. Najviše zbog toga jer joj je omogućio da od HGK otkupi stan. U nju je imao povjerenja više nego u članove svoje obitelji, pa mu je čak majku vodila na liječničke preglede - kaže Vesna Rodić i dodaje: - Vidošević i Ina ispitivali su me da li joj je teško, može li ona to podnijeti.

Vidošević je često dolazio na sastanke u ured Vesne Rodić. Tu bi analizirali strategiju obrane.

- Rekao mi je da je HGK spreman surađivati u istrazi i dostaviti sve dokaze da ugovori koje je Zdenka potpisivala nisu bili fiktivni. Međutim, Vidošević u tim našim razgovorima nikada nije govorio da bi Zdenka trebala reći šta se dogodilo u smislu da iznese svoju obranu. On je čak i u tom trenutku od nje očekivao lojalnost - kaže Vesna Rodić i dodaje: - Govorio je da vjeruje u nju i da ga ona neće zeznuti.

Uloga supruge Ine

Vidoševićeva supruga Ina, pak, nije bila toliko sigurna da Zdenka Peternel neće progovoriti.

- Znala je samo reći: ‘Ne bi Zdenka’ - ispričala je Vesna Rodić.

Kada je Komerički progovorio, Vesna Rodić otišla je u posjet Zdenki Peternel u Remetinec.

Usprkos sugestijama da joj uopće ne spominje Davora Komeričkog, ipak je pitala prijateljicu: “Ima li im Dado što reći?”

- Na to pitanje Zdenki Peternel su zasuzile oči i počela je govoriti: ‘Oni su se sve direktno dogovorili’. Rekla mi je da ona od sveg novca nije vidjela ni lipe - ispričala je istražiteljima.

Kada je Komerički pušten iz pritvora, Ina Vidošević je došla do Vesne Rodić i rekla: “Doći će po Nadana znala sam, nije fer od Dade.”

Vesna Rodić zaključila je da su i Vidošević i njegova supruga bili pripremljeni na to da će Vidošević biti uhićen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:04