KRAĐA MIROVINE

ISPOVIJEST MAJKE 'Moj sin zaista jest ratni vojni invalid, sa 14 godina je u ratu jako uganuo koljeno’

Tihomir Jelača (37) iz Gospića od 2006. primao je vojnu invalidsku mirovinu, a često ga se navodilo kao primjer lažnog invalida. Sad je i kazneno prijavljen, a njegova majka tvrdi da je on lažno optužen

Tihomir Jelača (37) je 1991. godine završio osmi razred osnovne škole. S pet, šest svojih vršnjaka pridružio se Hrvatskim obrambenim snagama i krenuo u obranu rodnog Gospića. Tijekom četničkog granatiranja nezgodno je pao i uganuo koljeno. Hitno je dovezen u Opću bolnicu Gospić gdje mu je ozljeda sanirana - ovu verziju ratnog puta sebe kao dječaka ratnika ispričao nam je sam Tihomir zgražajući se kako je gospićkoj policiji moglo pasti na pamet da podnosi kaznenu prijavu protiv njega zbog sumnji da je lažni ratni vojni invalid.

A gospićka policija učinila je upravo to, protiv Tihomira Jelače Državnom odvjetništvu podnijela je kaznenu prijavu zbog prijevare, nakon što su proveli intenzivnu istragu. Njihova verzija događaja iz 1991. godine bitno je drugačija od njegove.

Novo ime na formularu

U policiji tvrde da je on u ožujku 2004. podnio zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida u kojem je naveo da je 1991. godine ranjen kao pripadnk Hrvatskih obrambenih snaga, tražeći od Ureda državne uprave Ličko-senjske županije da mu priznaju status invalida.

- Zahtjevu je priložio Protokol kirurške ambulante jednog medicinskog centra na kojem su preko podataka koji se odnose na drugu osobu uneseni njegovi podaci, čime je lažno prikazao činjenice o zadobivanju ozljeda i doveo u zabludu Ured državne uprave koji mu je u srpnju 2004. godine donio rješenje kojim je ostvario status hrvatskog ratnog vojnog invalida - zaključili su tako u PU ličko-senjskoj.

Tihomir je ostvario pravo na invalidsku mirovinu, a prve kune počele su mu kapati od 2006. godine, kada je završio u mirovini, pa sve do 1. prosinca 2013. godine, kada je zbog istrage ona zamrznuta. Istražitelji su zaključili da je Tihomir nelegalno uzeo 310.000 državnih kuna, odnosno da je primao oko 3700 mjesečno.

Policija ga, doznajemo i to, neće teretiti za kazneno djelo ratnog profiterstva jer se kazneno djelo za koje je osumnjičen nije dogodilo tijekom Domovinskog rata, no Državno odvjetništvo u kasnijem postupku to može i prekvalificirati.

Istraga protiv Jelače pokrenuta je na temelju javnog pogovora, s obzirom na to da se po Gospiću pričalo o tome kako je on tipičan primjer lažnog vojnog invalida. U registru branitelja evidentirano je da je u borbenom sektoru proveo 245 dana. Prema nekim podacima iz registra, Jelača je od rujna 1991. godine do siječnja 1992. godine bio pripadnik 118. ličke brigade, a potom u 9. gardijskoj brigadi Vukovi.

Čuvao ‘seoske straže’

- Ja nisam ranjen, nego ozlijeđen. Čuvao sam seoske straže 1991. godine, a onda su me u HOS uzeli za kurira. Sa zapovjednikom sam jednom prilikom uletio u granatiranje, iskočili smo iz vozila, ja sam pao na ledu i iščašio koljeno. I to je bilo to. Imam dokaze da sam bio u ratu, poslije sam ostao raditi u MORH-u, a 2006. godine MORH me kao neperspektivan kadar poslao u mirovinu. Primam 3450 kuna mirovine plus 153 kune invalidnine. Ako im je do toga, neka si uzmu sve, samo neka me ostave na miru - priča nam, dodajući da je sin političkog zatvorenika, a da mu je supruga dijete poginulog branitelja te da tako nešto nisu zaslužili.

Njegova majka tvrdi da će dokazati da je njezin sin lažno optužen, dodaje da je prilikom granatiranja sa zapovjednikom pao u rov te da će verziju o stradavanju koju nam je ispričala potvrditi cijeli bataljun vojnika, kao i Tihomirov zapovjednik Valentin Rajković. Koliko je Rajković pouzdan svjedok govore podaci da je on, također ratni vojni invalid i HDZ-ovac zadužen za osiguranje na njihovim skupovima, prekršajno i kazneno bio osuđivan - zbog krivotvorenja. Uvjetne tri godine dobio je na Općinskom sudu u Zagrebu jer je kao djelatnik policije krivotvorio službene dokumente, odnosno izradio lažnu boravišnu vizu za određeni novčani iznos.

Prijavili su ga i njegovi kolege iz Hvidre Novi Zagreb zbog krivotvorenja potpisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:38