CRKVENI MILIJUNI

ISKAZ FATALNE BANKARICE 'Ja sam religiozna, a fra Šime je kao i drugi svećenici želio oploditi novac. Iskoristio me'

Jasmina Bilonić rekla je na sudu kako ona sa fra Nimcem nije bila partner, već se on jednostavno s njom "poslužio"
Jasmina Bilonić i fra Šime Nimac (u krugu)
 / CROPIX

Verbalni "klinč" tužiteljice Rene Laura i odvjetnika Joška Čeha bio je vrhunac glavne rasprave u Velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu nakon višesatnog izlaganja bankarice Jasmine Bilonić optužene za poticanje fra Šime Nimca na uzimanje 9,8 milijuna kuna dobivenih od prodaje crkvenog zemljišta, piše Slobodna Dalmacija .

U svojoj obrani optužena Bilonić zanijekala je ikakav dogovor oko uzimanja i prikrivanja novca te ustvrdila kako ona sa fratrom Nimcom nije bila partner već se on jednostavno s njom "poslužio".

- "Upoznala sam fra Šimu Nimca u svibnju 2012. godine u prodajnom centru Merkator preko svojih klijenata. Nisam bila njegov savjetnik za bankarske poslove već neka vrsta "skretničara" koji ga je povezao s Splitskom bankom gdje sam radila te su tamo za njega sve obavljale njegove bankarice, a ne ja. On mi je došao s pitanjima za otvaranjem računa u inozemstvu, a kako je moja tadašnja banka imala potpisan ugovor s svojom podružnicom u Luganu planirali preporučila sam mu taj model.

Fra Šime je krajem rujna 2012. godine predigao sa svog računa u banci 486.000 eura i donio mi ih na parkiralište kraj Jokera u torbi kako bi novac predala Damiru Tvrdiću. To sam i napravila u Spinčićevoj ulici u Zenti, jer je Tvrdić bio direktor "Bam group Croatia", podružnice švicarske tvrtke "Bam services" u vlasništvu Paula Banfija. Navedena tvrtka se bavi upravljanjem financijskom imovinom klijenata raznih profila.

Dogovoreno je da Šime i ja dođemo u Lugano gdje smo se 13. listopada u lobiju hotela Lido Sigarden susreli s Paulom Banfijem i dogovorili se da 24. listopada u hotelu Esplanada u Zagrebu potpišemo ugovor. Međutim, 22. listopada sam lišena slobode te nisam mogla doći u Esplanade, a kasnije sam kontaktirala Tvrdića i Banfija pozivima i sms porukama da vrate novac. Moji napori nisu davali rezultate.

U to vrijeme mi je fratar tj. gospodin Šime Nimac ostavio poruku na "šoferšajbi" automobila parkiranog pred kućom u Splitu gdje živim u kojoj je pisalo: "Jasmina ja te zadnji put molim da se dogovorimo oko svega... ako ne želiš surađivati odredi što trebaš, u suprotnom ja idem na nagodbu.",- ispričala je Jasmina Bilonić u svojoj obrani koju je dala na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu u lipnju 2013. godine, a koju snimku smo odgledali u utorak na splitskom sudu.

Tijekom iznošenja obrane izjavila je za fra Šimu kako je on nenormalan čovjek, a povezali su se jer je on želio "oploditi" novac od prodaje crkvenog zemljišta. Pojasnila je i zašto je imala povjerenja u fra Nimca i pristala biti fiktivni vlasnik njegove jahte i 2,5 milijuna koja su položena na račun u Partner banci na njeno ime.

- Ja sam religiozna, a on je želio oploditi novac kao i ostali svećenici. Fra Nimcu je bilo nezgodno da kao crkveno lice ima jahtu i milijune oročene u banci na svoje ime. Sa ta 2,5 milijuna otvorila sam račun u Partner banci, a ne Splitskoj banci jer su dali povoljnije uvjete kotacije. Kamata je bila za oko 2 posto viša, a rok je bio 15 mjeseci tijekom kojih je kamata kao renta stizala mjesečno na tekući račun na moje ime. Ja sam karticu i PIN od tog računa dala fra Nimcu jer je on bio stvarni vlasnik tog novca, a ne ja. Također je bio i stvarni vlasnik jahte, a čak je krivotvorio moj potpis na ugovoru o korištenju veza za brod - pojasnila je Jasmina Bilonić.

Nakon odgledane snimke optužena je nadopunila svoju obranu, a zatim odgovarala na pitanja.

Odvjetnik Željko Ćapin, pravni strateg Župe Blažene Djevice Marije pitao je optuženu Bilonić koliko je uobičajeno da se novac iz banke nosi klijentima na parkiralištu u torbiu večernjim satima. Iskusna bankarica istaknula je kako se osobno bankarstvo uvelike razlikuje od uobičajenog te da oni iz banke, ako treba nose novac klijentu i na kućna vrata.

- Ako klijentu treba pronaći babysittericu mi to i napravimo - slikovito je pojasnila Jasmina Bilonić spektar dostupnih usluga klijentima s najmanje dva milijuna kuna na računu.

Tijekom ispitivanja od strane Rene Laura, zamjenice Županijskog državnog odvjetnika u Splitu došlo je do prvih znakova nervoze od strane optužene Bilonić. Radilo se, naime, o uplati 53.000 kuna te dva stambena kredita od 50.000 i 45.000 eura. Optužena Bilonić je prigovorila kako se radi o kreditima za obiteljske kuće koji nemaju veze s postupkom, a vidno se uzrujao i njezin odvjetnik Joško Čeh.

Na njegove prigovore tužiteljica Laura je lakonski komentirala:

- Nije se mogla sjetit 50.000 kuna kao da je 5.000! Govorimo o njenoj financijskoj situaciji.

- Radi se o 2005. godini, a ako ćemo tako onda možemo pričati i da plaćamo struju i vodu svaki mjesec ,- odrezao je odvjetnik Čeh.

Situaciju je primirio Slavko Lozina, predsjednik sudskog vijeća koji je tijekom oba dana rasprave vodio računa da se poštuju preporuke liječnika da se pazi na optuženicu Bilonić zbog njenih problema sa srcem. Upravo zato je njoj uvijek pri ruci čaša vode i pazi se da ritam suđenje ne bude prezahtjevan za njeno osjetljivo zdravstveno stanje.

Na početku rasprave fra Šime Nimac nadopunio je svoju obranu:

- Ja sam ovdje jer sam vjerovao u dvije intitucije: crkva i banka. Žao mi je od svega ovoga, zbog ove situacije. Smatram da sam od svojih nadređenim izmanipuliran, a od optužene prevaren. Ne bježim od svoje odgovornosti što sam predigao novac, svi smo mi ljudi, svi imamo emocije... čovjek pređe nekad razumne granice kada ne može vladati sam sa sobom - skrušeno je izjavio fratar Nimac i predao sudskom vijeću 850 potpisa potpore svojih župljana.

Unatoč njegovom kajanju Jasmina Bilonić je odbila nakon iznošenja obrane odgovarat na njegova pitanja, a nije dala priliku niti odvjetnici Neli Pedišić koja zastupa optuženog Nimca. Oboje optuženika ne komuniciraju ni pogledima, a kamoli na drugi način. Kod oboje je primjetna gestikulacija neodobravanja kada onaj drugi govori o spornim detaljima njihovog odnosa.

Suđenje će se, kako navodi Slobodna Dalmacija , nastaviti završnim riječima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:53