JOŠ DEVET MJESECI DO PRIDRUŽIVANJA

Ipak raste podrška EU: Hrvate nisu ohladile kritike iz Europe, većina za ulazak

Politička bura koja se digla sredinom prošlog mjeseca nije obeshrabrila Hrvate
German Chancellor Angela Merkel, left, welcomes the Prime Minister of Croatia Zoran Milanovic at the chancellery in Berlin, Wednesday, Sept. 19, 2012. Milanovic is on a one-day visit to Germany. (AP Photo/Markus Schreiber)
 AP

Politička bura koja se digla sredinom prošlog mjeseca nakon što je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert rekao da Hrvatska nije spremna za ulazak u EU, a vladajuća koalicija takvu je njemačku promjenu stava prišila rovarenju HDZ-a, očigledno nije imala nikakvog utjecaja na raspoloženje građana: da se referendum o članstvu Hrvatske u Europskoj Uniji održao baš u tom neugodnom političkom trenutku, odnosno krajem listopada ove godine, “za” ulazak naše zemlje u EU glasalo bi 52 posto građana, odnosno isti onaj postotak koji je bezrezervnu podršku ulasku davao i prosperitetne, pretkrizne 2007. godine.

Natpolovična većina

Pokazuju to istraživanja agencije Mediana Fides, provedena na reprezentativnom uzorku od 1850 punoljetnih građana u prosincu 2007. godine, u ožujku 2011. godine te u listopadu 2012.

Podrška članstvu u EU najniža je bila u proljeće lani, u jeku krize, kad je manje od polovice ispitanika (njih 46,1 posto) tvrdilo da bi glasalo za ulazak Hrvatske u EU. Unatoč činjenici da je posljednje istraživanje provedeno u drugoj polovici listopada ove godine - u iznimno kritičnom političkom trenutku u odnosu Hrvatske i EU - podrška ulasku u EU nije pala, odnosno povećana je i vraćena na natpolovičnu većinu, odnosno na više od 52 posto, baš kao i 2007. godine.

Podsjetimo, 10. listopada Europska je komisija usvojila sveobuhvatno izvješće o monitoringu za Hrvatsku uz zaključak da Hrvatska nastavlja napredovati u usvajanju i provedbi europskog zakonodavstva, ali da u nekim područjima treba tek uložiti posebne napore, a u izvješću je precizno identificirano deset zadaća koje mora ispuniti prije pristupanja EU. Riječ je o pretpristupnom monitoringu koji Europska komisija zahtijeva kako bi bila sigurna da je zemlja koja ulazi u EU potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica.

Izvješće za EU

Izvješće o Hrvatskoj naišlo je na oprečne ocjene, a najviše i najneugodnije iznenadila je ona predsjednika njemačkog parlamenta Norberta Lammerta (CDU), koji je za dnevnik Die Welt izjavio da Hrvatska očito nije spremna za ulazak u EU te da se izvješće mora shvatiti krajnje ozbiljno. Budući da je Njemačka uvijek bila zagovornica ulaska Hrvatske u EU te da su i njemački demokršćani, koji se zauzimaju za zaustavljanje proširenja EU, Hrvatsku uvijek navodili kao izuzetak, ovakva je reakcija jednog od najviših njemačkih dužnosnika izazvala pravu političku buru u Hrvatskoj.

Udar HDZ-a

Iz Vlade su optužili HDZ da rovari po Europi, da trača i ogovara svoju zemlju te da svoje europske veze ne koristi u interesu, već na štetu Hrvatske. Kao glavna osoba koja blati Hrvatsku u Europi označen je Davor Stier, koji je to, baš kao i njegova stranka, oštro demantirao te naglasio da HDZ radi sve što je u njegovoj moći da Hrvatska postane punopravna članica EU.

Domaća politička trakavica nastavila se još nekoliko dana, dok njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom premijerova posjeta Berlinu nije poručila da će Njemačka Hrvatskoj baš 1. srpnja 2013. godine poželjeti snažnu dobrodošlicu u EU.

Kritike i pohvale

- 10. listopada

EU usvojio izvješće za Hrvatsku u kojem je ocijenio da Hrvatska napredujeP 13. listopada

Predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert (CDU) izjavio je da ‘Hrvatska očito nije spremna za ulazak u EU’

- 18. i 19. listopada

Iz aktualne Vlade optužuju HDZ za promjenu raspoloženja oko ulaska u EU

- 19. listopada

Doris Pack, poznata po vezama s HDZ-om, kaže da je ‘hrvatska Vlada trebala više raditi na ispunjavanju uvjeta

- 25. listopada

- Računam s tim da ćemo od 1. srpnja 2013. zajedno biti članice EU - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:43