VELIKI PREOKRET

IPAK MORA U PRITVOR? Hrvatski će sud za Branimirom Glavašem raspisati tjeralicu

Osijek, 021014.Branimir Glavas, koji u mostarskom zatvoru izdrzava kaznu za zlocin nad srpskim civilima u ratnom Osijeku 1991. danas u podne dosao je na rociste na osjeckom Opcinskom sudu. Na sud je dosao nakon sto je zbog klevete tuzio osjeckog gradonacelnika Ivicu Vrkica koji ga je nazvao ratnim profiterom te optuzio da njegova stranka HDSSB, priprema organizaciju nereda u Osijeku. Tuzbu je podnio i HDSSB. Glavasev dolazak u Osijek je samo privremeno izrucenje jer se nakon zavrsenog rocista mora vratiti u mostarski zatvor. U 11 sati i 7 minuta usao je u osjecki zatvorFoto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elveđi / CROPIX

Branimir Glavaš, kojemu je Ustavni sud nedavno nakon četiri i pol godine razmatranja ukinuo pravomoćnu presudu za ratni zločin u slučajevima Garaža i Selotejp i koji se već četiri godine nalazi na izdržavanju kazne u BiH, uskoro bi se ponovno mogao naći na hrvatskoj Interpolovoj tjeralici.

Premda se nakon odluke Ustavnog suda uglavnom smatralo da će Glavaš biti iz BiH pušten na slobodu te da će se vratiti u Hrvatsku gdje bi se pred Vrhovnim sudom trebala ponoviti rasprava u njegovu slučaju te se donijeti nova odluka, rasplet slučaja Glavaš mogao bi se odvijati na posve drugačiji način. Naime, odluka Vrhovnog suda rezultirat će dvjema direktnim posljedicama za Glavaša.

Prvo, izvan snage je stavljena pravomoćna presuda protiv Glavaša na osnovi koje je protiv njega donesena presuda u BiH.

Dakle, taj opoziv presude poslan je sa zagrebačkoga Županijskog suda u Ministarstvo pravde BiH te će tamo biti opozvana tamošnja presuda protiv Glavaša, a on bi trebao odmah biti pušten na slobodu.

Međutim, što će se događati s njegovim pritvorskim statusom u RH, posebno je pitanje.

Naime, odluka Ustavnog suda da se ukine samo odluka Vrhovnog suda kojom je Glavaš pravomoćno osuđen na osam godina zatvora ima za posljedicu da je slučaj vraćen u fazu kad je presuda protiv Glavaša bila nepravomoćna, dakle kad je nepravomoćno bio osuđen na deset godina zatvora, a prije nego što će mu Vrhovni sud tu presudu potvrditi, a kaznu umanjiti za dvije godine.

No, prema hrvatskom zakonu, svatko tko je osuđen na pet ili više godina zatvora, obavezno mora u pritvor do pravomoćnosti presude pa bi se tako lako moglo dogoditi da zagrebački Županijski sud ovih dana Glavašu zbog te presude iz svibnja 2009. ponovno odredi pritvor i za njim raspiše međunarodnu tjeralicu.

Takav razvoj događaja i dalje stvara potencijalne probleme. Naime, Glavaš ima BiH državljanstvo te ga, ako on to sam ne želi, ne mogu izručiti Hrvatskoj.

Dakle, u BiH može ostati sve dok Vrhovni sud eventualno protiv njega ne bi donio novu pravomoćnu osuđujuću presudu na osnovi koje bi se tada ponovno od Bosne i Hercegovine tražilo donošenje nove presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:55