PRVE KAZNE ZA LIJEČNIČKU POGREŠKU U HRVATSKOJ

Ipak će odgovarati: Dvoje liječnika i tehničar s Hitne dobili otkaze zbog smrti male Mije

Sankcije zbog propusta u spašavanju 1,5-godišnje djevojčice koja se ugušila zrnom graha
 Damir Krajac / CROPIX

Kako ekskluzivno doznaje Jutarnji list, zbog niza pogrešaka i odstupanja od standardnih procedura jučer poslijepodne je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba Slobodanka Keleuva pokrenula postupak otkaza ugovora o radu protiv dvojice liječnika i jednog tehničara. Liječnici su odgovorni jer Miji Antunović (1,5) nisu osigurali liječničku pratnju od Hitne pomoći u Heinzelovoj do KB-a Merkur. Osim toga, učinili su propust programa hitnosti poziva. Naime, stupanj hitnosti odredili su brojem tri, a ne jedan, što je u ovakvim slučajevima nužno.

Pogreška tehničara, kojem je uručen otkaz, jest u tome što se za vrijeme prijevoza nije nalazio u stražnjem dijelu vozila s djevojčicom i njezinim ocem, već se vozio na mjestu suvozača. Otkaz dvojici liječnika i medicinskom tehničaru svojevrsni je presedan u hrvatskom zdravstvu.

Unatoč činjenici da slučaj nesretne djevojčice nije jedini crni događaj u kojem je zbog pogreške u liječenju umro pacijent, ovo je prvi put da je netko od liječnika zbog toga dobio otkaz!

Do sada su, unatoč brojnim sudskim presudama, koje su dokazale liječničku pogrešku, jedine sankcije bile isplate odšteta iz bolničkih budžeta i nekoliko uvjetnih osuda za liječnike. Valja naglasiti i da do sada niti jedan liječnik u Hrvatskoj nikada nije trajno ostao bez licence, niti je proveo ijedan dan u zatvoru.

Kaznene prijave?

Iako neutješnim roditeljima preminule djevojčice nitko ne može nadoknaditi gubitak djeteta, oni danima apeliraju na Ministarstvo zdravlja i policiju da se jasno da do znanja tko je odgovoran za nemili događaj. I sve to zato kako više niti jedan roditelj ne osjeti bol koju oni prolaze. Hoće li otkazi biti jedina sankcija za odgovorne liječnike ili će policija na temelju prikupljenih dokaza podići kaznenu prijavu protiv nekog od liječnika, ostaje tek vidjeti. Neslužbeno doznajemo i da je inspekcija Ministarstva zdravlja u ostale dvije zdravstvene ustanove (KBC Zagreb i KB Merkur) izvršila nadzor pa stoga postoji mogućnost za još odgovornih u lancu pogreški liječenja malene Mije. (...)

OSTATAK ČLANKA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:35