BLOKADA BiH

Inzko o stanju u BiH: Poštovat ću svaku odluku Ustavnoga suda

Međunarodnu zajednicu brinu Dodikove izjave da će se osamostaliti

BRUXELLES - Do poništenja odluke izborne Komisije, kako bi se stvorila vlada Federacije BiH, došlo je zato što su hrvatske stranke, koje su dobile većinu mjesta u tom domu, blokirale Dom naroda.

Bez vlade i proračuna

Tako misli veći dio međunarodne zajednice, koji smatra da se ne smije dopustiti situacija u kojoj bi se blokada nastavila godinama, a Federacija ostala i bez vlade i bez proračuna.

Visoki međunarodni predstavnik, ujedno i posebni predstavnik EU Valentin Inzko, u Bruxelles je došao na sastanak s predstavnicima država članica EU u Odboru za vanjsku politiku i sigurnost. Inzko je rekao da se neće tolerirati oni koji krše Ustav BiH i Ustav Federacije BiH.

O, kako je nazvao, “iritaciji” u Federaciji BiH vezanoj uz osnivanje vlade, Inzko je rekao da će on poštovati svaku odluku Ustavnog suda jer je, prema njegovim riječima, Ustavni sud jedina ustanova koja odlučuje.

On smatra da se neimenovanjem predstavnika u Dom naroda kršio Ustav, a izrazio je i razočarenje zbog izbacivanja BiH iz Fife i Uefe te izrazio nadu da će se ubrzo naći rješenje jer je nogomet jedna vrsta utjehe ljudima u toj državi.

Milošević i Karadžić

Međunarodna zajednica je sve je zabrinutija zbog izjava predsjednika srpskog entiteta u BiH Milorada Dodika da “BiH nije održiva država” te da će se Republika Srpska osamostaliti.

- Međunarodna zajednica to neće dopustiti jer bi to bila posthumna pobjeda Miloševićeve i Karadžićeve politike - rekao je Inzko u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:25