IZBORI 2015.

INTERVJU: ANKA MRAK TARITAŠ 'Ja kao šefica HNS-a? Ne, moja velika ambicija je samo da postanem baka'

Sigurno se neću kandidirati za predsjednicu HNS-a, no želim sudjelovati u kreiranju smjera u kojem će stranka ubuduće ići
 Marko Todorov / CROPIX

Žena mrak. Tako većina građana zove ministricu graditeljstva Anku Mrak Taritaš, HNS-ovku koja je relativno brzo postala jedna od omiljenijih ministrica u Vladi. Za nju kažu da je sposobna i stručna, da se dobro snašla u Ministarstvu, a da bi mogla u nekoj budućnosti i voditi HNS. Međutim, unatoč dobrim rezultatima, i rejtingu u javnosti, stranački vrh odlučio ju je staviti tek na osmo mjesto na listi u II. izbornoj jedinici. Je li razočarana zbog toga, ima li ambicije postati predsjednica HNS-a te kako je odbila Čačića otkriva u intervjuu za Jutarnji list.

Vrhovni sud ukinuo je presudu Sanaderu i HDZ-u za Fimi-Mediju i postupak vratio na početak. Mislite li da je naše pravosuđe u problemima?

- Vrhovni sud nije ulazio u meritum, već u proceduru. To je još jedan primjer da pravosuđe ima ozbiljnih problema jer padaju presude u medijski najrazvikanijim sučajevima, koje uglavnom vode, pretpostavljamo, najbolji suci. Postupak je nezahvalno komentirati jer ide otpočetka. Ali, treba napomenuti da sud nije oslobodio Sanadera i HDZ, već je samo rekao da idemo ispočetka. Sudstvo mora biti neovisno o politici, a bojim se da su neke presude, u vremenu prije izbora, usko vezane uz politiku. U tom smislu bi trebalo razgovarati i o Ustavnom sudu i njegovim nadležnostima.

Neobične presude

Optužnice protiv Sanadera bile su nekakav simbol borbe protiv korupcije. Kakve onda poruke šaljemo ovakvim presudama?

- Neobično je da imamo niz presuda koje ne dođu do kraja, a s druge strane imate slučajeve koji su relativno slični, a potpuno se drugačije tretiraju. Ne sviđa mi se da imamo tako disonantne tonove u presudama. Ovo pokazuje da naš pravosudni sustav nije pouzdan i da za relativno slične kaznene radnje imamo potpuno različite presude. Imamo i konkretne pravomoćne presude koje su znakovite. Uzmimo za primjer Čobankovića, čija je presuda bila za kriminal težak više milijuna kuna, a dobio je kaznu društveno korisnog rada. S druge strane imamo Sabu, osuđenog na zatvorsku kaznu, koji je, želeći prikupiti većinu u Gradskom vijeću, osuđen na kaznu zatvora zbog namjere da učini nešto.

Mislite li i vi da je HDZ zločinačka organizacija?

- Ne mislim da je zločinačka organizacija, ali sve one činjenice koje su nam poznate iz te afere teško ih kompromitiraju kao političku stranku. Treba pričekati presudu jer postupak nije završen.

Nedavno smo vidjeli predstavljanje HDZ-ova gospodarskog programa. Što je istina oko tih građevinskih dozvola?

- Puno toga su oni najavili što mi već radimo ili planiramo raditi, kao što je, primjerice, spajanje katastra i gruntovnice. Kada kažu da će se dozvola dobivati za pet dana, ja odgovaram da mi od 1. 1. 2014. u Varaždinskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo projekt e-dozvole, a od početka ove godine i u svim drugim županijama. Jedan poljski investitor je sudjelovao na konferenciji i potvrdio da je dobio dozvolu za jedan dan, nakon što je u godinu dana prikupio svu dokumentaciju. I to je istina.

Postojala je ta velika fama oko HDZ-ova gospodarskog programa, ali malo tko spominje program vaše koalicije. Što biste vi radili u idućem mandatu?

- Mi smo napravili niz stvari poput legalizacije, obnove poplavljenih područja, POS programa i projekata energetske obnove. Posebno sam ponosna na Strategiju prostornog razvoja, kao i sedam prostornih planova područja nacionalnih parkova, koji su osnova za gospodarski razvoj. U idućem mandatu planiramo spojiti katastar i gruntovnicu, već imamo i pripremljen zakon o legalizaciji komunalne infrastrukture, a išli bismo i s novim zakonom o komunalnom gospodarstvu za nekretnine koje se ne koriste da se plaća veća naknada. Proširili bismo i projekt POS-a, jer je to odlična stvar, pa planiramo izgradnju jedne zgrade koja bi bila namijenjena isključivo za POS najam.

Vladi minus četiri

Koju biste ocjenu dali svojoj Vladi i što ste mogli bolje napraviti, a niste?

- Dala bih ocjenu minus četiri. Ono što nismo napravili, a trebali smo u prvoj godini mandata je reforma javne uprave. Mislim da je Vlada ulazila u neke projekte i na pola puta stala. Morate biti dosljedni i odraditi do kraja projekte, a ako pogriješite, treba to i priznati.

U javnosti ste jako popularna ministrica, među HNS-ovcima možda i najpopularnija. Stranka vam se nije baš odužila, pa ste završili tek na osmom mjestu na listi za Sabor. Kako to komentirate?

- Ja nemam problem s tim. U politiku sam došla iz struke, mogu biti visoko na listi ili zadnja. Ja to shvaćam kao još jednu vrstu posla. U početku sam se možda i pitala zašto tek osmo mjesto, ali što je, tu je. U konačnici ta me pozicija i veseli jer ćemo vidjeti što to znači preferencijalno glasanje. Idem u svoju izbornu jedinicu vidjeti prepoznaju li građani sve ono što sam radila.

Što su vam rekli u vrhu stranke, zašto tako nisko mjesto?

- Nismo o tome posebno raspravljali. Prihvatila sam odluku kao i bilo koju drugu.

Postoji priča da su vas stavili na mjesto jer vas žele maknuti iz utrke za predsjednika stranke. Imate li ambiciju biti nova predsjednica HNS-a?

- Nemam takvu ambiciju. Ja vam imam jednu veliku ambiciju koja ne ovisi o meni, a to je da postanem baka. Neću se kandidirati za predsjednicu, ali sudjelovat ću u kreiranju smjera kojim će HNS ići nakon izbora.

Hoćete li biti kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba?

- Vidjet ćemo. 2017. je relativno daleko. Čovjek, naravno, mora imati ambicije, ali put vas nekad vodi po ravnim, a nekad po krivudavim linijama. Morate znati cilj, a ja kad znam cilj, nije mi problem ništa raditi, ali moji programi su velikom dijelom vezani i uz Zagreb.

Ponude od Čačića

HNS-ov rejting doista je loš. Što mislite da je razlog tomu? Je li to dojam da ste klijentelistička stranka?

- Politika je, uz ostalo, i stvar dojma. HNS ove godine slavi 25 godina postojanja, imali smo uspone i padove tijekom tog vremena, ali smo opstali. Treba se prilagođavati novim uvjetima. Rejting nam nije dobar, ali na lokalnim izborima osvajamo priličan broj glasova, imamo dva župana, i trećeg koji je izabran uz podršku HNS-a, imamo jake gradonačelnike i načelnike. Trebamo vidjeti što krivo radimo i što treba promijeniti.

Je li i vas Čačić zvao da dođete u Reformiste?

- Imala sam takve ponude, ne samo od gospodina Čačića, i pristojno rekla da sam ja članica HNS-a. Nisam došla iz politike, nego u politiku, imam svoj životni put vezan uz struku i nema šanse da idem bilo gdje bez obzira na to koje mjesto sam dobila na listi. Bez obzira na sve ostajem u HNS-u, koji je moja prva i jedina stranka.

Što mislite o mogućim postizbornim koalicijama s, primjerice, Bandićem, Čačićem, Josipovićem?

- Što budemo bliži izborima, mislim da će se topiti ta podrška manjim strankama, a na kraju bi mogle uzeti možda 10-ak mandata. A onda se postizborne koalicije trebaju stvarati na zdravim temeljima.

Znači, ne biste koalirali s HDSSB-om ili Bandićem?

- Treba sjesti i razmisliti. Ne treba zatvoriti vrata, ali ne treba bezglavo uletjeti u to. Koalicije s puno stranaka uvode i nestabilnost.

Hoće li HNS ispoštovati kvote na listama iako je Ustavni sud ukinuo taj dio Zakona?

- Trebamo se ponašati kao da te presude nema.

Anka Mrak Taritaš o Sanaderu

'Sad vidimo što znači imati uredne papire za svoju nekretninu i koliko je važan projekt legalizacije, napisala je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš na svom Twitteru nakon što je Županijski sud u Zagrebu odbio jamčevinu u nekretninama koju je ponudila obrana Ive Sanadera jer kuća Gorana Suića nema uporabnu i građevinsku dozvolu, a trećina kuće koju je nudila Mirjana Sanader nije etažirana.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:51