POD POVEĆALOM

INSPEKTORI ULAZE KOD BANDIĆA ZBOG 400 MILIJUNA KUNA DUGA Linićev nadzor gradova i institucija

Ministarstvo financija sumnja da bi Grad Zagreb mogao biti veliki generator dugova. U Gradu tvrde da sve plaćaju na vrijeme
 Goran Mehkek/CROPIX

Inspektori Ministarstva financija od ponedjeljka kreću u nadzor 114 institucija među kojima su sva ministarstva, državne institucije, Agencije, trgovačka društva u državnom vlasništvu, ustanove i šest velikih gradova.

Inspektori Sektora za financijski i proračunski nadzor provjeravat će da li ove institucije u zakonskom roku od 30, odnosno 60 dana, plaćaju svoje obveze prema dobavljačima. Provjere će se odnositi na razdoblje od 1. listopada 2012. do danas, odnosno od dana donošenja Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji regulira rokove plaćanja i kaznene odredbe.

U Ministarstvu financija tvrde kako je cilj ove akcije, između ostalog, pokazati da za država u nadziranju poštivanja zakona nema velikih i malih te da žele utvrditi poštuje li država svoje obveze.

Generiranje duga

Među gradovima čije će poslovanje Linićevi inspektori analizirati je i Grad Zagreb. Kako nam tvrde naši sugovornici inspektori će provjeriti poslovanje Grada Zagreba jer u Ministarstvu financija sumnjaju da bi Grad Zagreb mogao biti veliki generator dugova. Prema dostupnim podacima ukupan dug Grada Zagreba je u ovom trenutku oko 400 milijuna kuna dospjelog duga. A u Gradu, pak, tvrde kako izvršavaju sve svoje obveze na vrijeme.

Ovaj potez Ministarstva financija ponovo bi mogao otvoriti sukobe i polemike na liniji Slavko Linić - Milan Bandić. Posljednji sukob trajao je punih godinu dana. Naime, Ministarstvo financija je donjelo rješenje da je Grad Zagreb nezakonito trošio decentralizirana sredstva i da mora vratiti 337 milijuna kuna u državni proračun. No, Upravni sud je to rješenje poništio i spasio Grad od blokade računa.

Pet gradova

Osim Zagreba inspektori će provjeravati i gradove Split, Osijek, Varaždin, Zadar i Rijeka. Kako saznajemo za provjeru je zaduženo oko 100 inspektora ministarstva, a akcija će trajati do kraja mjeseca. Upravo neplaćanje od strane državnih institucija u zakonski propisanim rokovima jedan su od generatora rasta dugova. Mnogi privatni poduzetnici koji posluju s državnim institucijama se žale da im država na vrijeme ne plaća isporučene usluge i na taj način direktno ugrožavaju privatni sektor.

Među 114 institucija čije će poslovanje biti nadzirano je i osam Kliničkih centara u Hrvatskoj, ali ne i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Hrvatska ljekarnička komora nedavno je ustvrdila da upravo HZZO kasni s isplatama više od 210 dana. U Ministarstvu financija tvrde kako prema prekršiteljima neće biti popuštanja te će institucijama koje ne poštuju propisane rokove naplatiti kazne. A one nisu male: za pravne osobe do milijun kuna, a za fizičke osobe 100 tisuća kuna.

Inspektori Ministarstva financija nedavno su obavili nadzor plaćanja obveza u 26 najvećih domaćih trgovačkih lanaca i pokazalo se da tek rijetki poštuju pravila i zakonske rokove. U trenutku kad je nadzor obavljen ti su trgovački lanci imali približno 900 milijuna kuna računa oji nisu plaćeni u zakonskim rokovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:55