VELIKA INSPEKCIJA

INSPEKTORI ČEŠLJAJU HNS I KLUBOVE Dinamo plaćao Lokomotivu kroz fiktivne transfere?

Sportska inspekcija zatražila je od Ministarstva pravosuđa provjeru kaznene evidencije za više od stotinu sportskih djelatnika u Zagrebu

Provjeru kaznene evidencije za više od sto djelatnika sportskih klubova u Zagrebu zatražila je, neslužbeno doznajemo, od Ministarstva pravosuđa inspekcija sporta.

Postupak još traje, doznajemo, a zatražena je i provjera kaznene evidencije za sve dužnosnike u Hrvatskom nogometnom savezu te neke djelatnike sportskih klubova. Postoje indicije, doznajemo, kako neki sportski djelatnici nemaju čistu kaznenu evidenciju, a to bi se trebalo utvrditi nalazom sportske inspekcije koja će biti gotova kroz dva do tri tjedna.

Financijska veza

Zakonom o sportu propisano je da dužnosnici ne mogu biti osobe koje su posljednje tri godine pravomoćno kažnjene za kaznena djela ili prekršaje u sportu, kao ni osobe koje su pravomoćno osuđene na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za neko od kaznenih djela počinjenog s namjerom, a nije primijenjena uvjetna osuda.

Pravna osoba u tom je slučaju bila dužna raskinuti ugovor o radu ili drugi ugovor u roku od osam dana od saznanja za pravomoćnu preusudu.

Sportska inspekcija Ministarstva prosvjete, znanosti i sporta, neslužbeno doznajemo, trebala bi do sredine sljedećeg mjeseca završiti nalaze u Hrvatskom nogometnom savezu, Dinamu i Lokomotivi.

Dnevnik Novi list neslužbeno je doznao kako je inspekcija utvrdila postojanje financijske veze između dva zagrebačka kluba: Dinama i Lokomotive.

Pomoćnik ministra Petar Skansi nedavno je javno spomenuo postojanje “pupčane veze” dva kluba, koje čitava Hrvatska naziva Dinamo 1 i Dinamo 2.

Pokrivanje proračuna

Novi list je doznao kako inspekcijski nalaz upućuje na sudjelovanje Dinama u financiranju Lokomotive sa značajnim iznosima na godišnjoj razini.

Ako se potvrde nalazi inspekcije piše Novi list novac iz Dinama u Lokomotivu je, prema nalazima inspekcije, išao transferima. I to tako da bi igrač Dinama na izlasku iz juniorskog staža, navodno dobio slobodne papire, a isti trenutak formalno bi potpisao za za Lokomotivu da igra jednu sezonu. Na kraju te sezone Dinamo plaća, piše Novi list, Lokomotivi tog istog igrača u milijunskim kunskim iznosima.

Transferi su se, prema dosad poznatim podacima, kretali u rangu od milijun do dva milijuna eura, a Lokomotivin godišnji proračun kreće se između 10 i 15 milijuna kuna godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:27