INSTITUCIJE U SUKOBU

INSPEKTORI ČEŠLJAJU HBOR-u 'Istražujemo jesu li se krediti trošili namjenski'

U Ministarstvu tvrde kako žele provjeriti ‘stiže li novac do onih koji ga zaslužuju’
Zagreb, 130913.SDP, Praska ulica 2.Gordan Maras objavio je danas na konferenciji za medije kandidaturu za predsjednika zagrebacke Gradske organizacije SDP-a.Na fotografiji: Gordan Maras.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Troje djelatnika Ministarstva poduzetništva i obrta “češljaju” trošenje novca koji se s pozicija tog ministarstva dodjeljuje Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za subvencioniranje kamata na kredite poduzetnicima.

Potvrdu te informacije jučer smo dobili iz Ministarstva poduzetništva i obrta u kojem ističu da je njihova obveza kontrolirati kako je HBOR potrošio tri milijuna kuna, koliko je lani s pozicija toga ministarstva usmjereno u HBOR za povoljnije kredite gospodarstvu.

- Možemo potvrditi da djelatnici Ministarstva poduzetništva i obrta od početka ove godine provode terensku konotrolu namjenskog korištenja proračunskih sredstava - kratko su odgovorili na naš upit u Marasovu ministarstvu.

Kako doznajemo, terenska konotrola obuhvatit će kako HBOR, tako i poduzetnike koji su od HBOR-a dobili povoljne kredite. Naime, do Ministarstva su navodno došle informacije da dio poduzetnika dodijeljeni novac ne koristi namjenski. Drugim riječima, umjesto da dobivena sredstva uloži u kupnju strojeva, dio poduzetnika njime kupuje, primjerice, luksuzne automobile i prijenosna računala. Na taj je problem, uostalom, u nedavnom intervjuu za Jutarnji upozorio i šef Hamaga Darko Liović. U Vladinim krugovima upozoravaju da je HBOR dužan nadzirati kako se troši novac koji dodjeljuje, a slučajeve njegova nenamjenskog trošenja, pokažu li se te informacije točnima, HBOR je dužan sankcionirati.

- Na HBOR-u je da kontrolira kako se troši novac koji dodjeljuje. Mi samo provjeravamo funkcionira li i kako sustav kontrole u HBOR-u te dodjeljuje li HBOR novac onima koji ga stvarno zaslužuju - kaže jedan naš dobro upućeni sugovornik iz Vladinih krugova.

Nadzor Marasova Ministarstva potvrdili su nam i iz HBOR-a u kojem ističu da Ministarstvo poduzetništva i obrta kontrolu provodi sukladno svom godišnjem planu. “Radi se o kontroli proračunskih sredstava za programe kreditiranja sa subvencioniranim kamatnim stopama, a ne o nadzoru nad poslovanjem HBOR-a. HBOR provodi prethodnu i naknadnu kontrolu nad namjenskim korištenjem. Obavljaju se i kontrole namjenskog korištenja kredita tijekom i po završetku investicije”, piše u odgovoru HBOR-a na naš upit.

Kovačevu je potporu dao Slavko Linić

U ovom je trenutku teško reći kakve će rezultate dati akcija Marasovih inspektora jer njihova kontrola još nije nije gotova. No, već sada je jasno da kontrola neće pridonijeti razvoju ionako klimavih odnosa između dva glavna protagonista u cijelom slučaju - SDP-ova ministra Marasa i Antona Kovačeva, koji HBOR vodi već dulje od dva desetljeća. Iz Marasovih krugova već dugo dolaze žalopojke kako su nezadovoljni funkcioniranjem HBOR-a, koji bi se, po njima, trebao više okrenuti poticanju maloga gospodarstva. Kovačevu je prije godinu dana pomalo neočekivano potporu dao ministar financija Slavko Linić, amnestirajući ga za slučaj dodjele kredita Digitelu, za koji se tvrdilo da nije imao adekvatne instrumente osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:36